Właściwości tej przyprawy znane są już od ponad 2 tysięcy lat.
Wówczas jej lecznicze działanie wykorzystywano w starożytnych Chinach, za czasów dynastii Han.
Mają barwę ciemnobrunatną, powstałą w czasie suszenia i odymiania. Smak lekko piekący, dzięki olejkowi znajdującemu się w pąkach.
Charakterystyczny zapach daje goździkom eugenol.
Regularne stosowanie ekstraktu z goździków może mieć działanie przeciwwymiotne i przeciwzaparciowe.
Właściwości przeciwbólowe goździków znalazły swoje zastosowanie we wspomaganiu leczenia schorzeń jamy ustnej.
Właściwości przeciwbólowe goździków znalazły swoje zastosowanie we wspomaganiu leczenia schorzeń jamy ustnej.
Goździki używane są w medycynie indyjskiej Ajurweda, medycynie chińskiej i w medycynie zachodniej.
Zapach goździków jest bardzo charakterystyczny - ma ciepłą, słodką, korzenną nutę.
Zapach goździków jest bardzo charakterystyczny - ma ciepłą, słodką, korzenną nutę.
Całe owocniki można dodać do kompotów, grzanego wina, ponczów, sosów owocowych i mięsnych.
Wszyscy znają ten smak i aromat.
Pasują do marynowanej dziczyzny, wieprzowiny i baraniny.
W parze z cebulą i liściem kalarepy poprawiają smak kapusty kwaszonej.
Idealnie współgrają z potrawami z grzybów czy rosołu.
Proszek goździkowy można dodać do pasztecików, pasztetów, farszu, potraw rybnych, spaghetti oraz do pizzy.
Jest nieodłącznym składnikiem bożonarodzeniowych ciast i ciasteczek., nikt nie wyobraża sobie pierników bez udziału goździków.
Ciekawostka:
Goździki mają właściwości znieczulające i odświeżające, dlatego ich żucie lub ssanie to sprawdzony sposób na ból zęba i nieświeży oddech.
Z kolei krem z dodatkiem olejku goździkowego to podobno sposób na przedwczesny wytrysk.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.