Pewnie już zdążyliście zauważyć że jestem zakręcona na temat zup, uwielbiam je odtwarzać, gotować, jak tylko dorwę jakiś ciekawy, nowy przepis muszę go wypróbować.
Też tak macie?
Nie inaczej było i tym razem, jakaś karta z kalendarza i przepis na zupę.
Zaraz zbieram składniki i gotujemy.
Czeska kartoflanka.
Składniki:- 30 g suszonych grzybów
- 150 g pieczarek
- 1000 g ziemniaków
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 bulwy selera
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- szczypta kminku
- sól morska
- Grzyby namoczyłam w ciepłej wodzie na 2 godziny, potem je ugotowałam.
- Ziemniaki i selera obrałam i pokroiłam w kostkę, zalałam 500 ml wody z solą, dodałam kminek i ugotowałam.
- Grzyby wyjęłam z wywaru, pokroiłam w kostkę, pokroiłam też pieczarki, wrzuciłam do garnka z ziemniakami, wlałam 500 ml wywaru z grzybów, gotowałam 5 minut.
- Na patelni rozpuściłam masło, wsypałam mąkę i zrobiłam zasmażkę, wlałam do zupy.
- Dodałam przeciśnięty czosnek, posoliłam i dodałam pieprzu, gotowałam jeszcze 5 minut.
- Na talerzu posypałam natką pietruszki.
Przepis kuchni czeskiej
"Podróże małe i duże"
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.