Kawa i pomarańcza w sosie to prawdziwa petarda, łosoś zajmuje miejsce drugie ale ciągle to podium.
Bavette razem z pozostałymi składnikami to danie pyszne, pożywne, aromatyczne.
Jest pożywne ale lekkie, polecam gorąco.
Makaron w sosie z kawy i pomarańczy.
- 300 g makaronu bavette
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 150 ml wody do kawy
- 200 ml bulionu warzywnego
- 150 ml śmietanki 36 %
- 1 mała główka kapusty pekińskiej
- 1 mini sałata rzymska
- sok z 1 pomarańczy
- 1 gwiazdka anyżu
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- sól morska
- pieprz czarny
- szczypta cukru
- 100 g wędzonego na zimno łososia
- Cebulę pokroiłam w półplastry.
- Zaparzyłam kawę.
- Podsmażyłam cebulę na oleju.
- Pokroiłam w paseczki kapustę pekińską a sałatę rzymską na kawałki.
- Do podsmażonej cebuli wlałam kawę i zredukowałam płyn na dużym ogniu.
- Teraz wlałam bulion i śmietankę i wsypałam sól, pieprz, potłuczone ziele angielskie i dodałam gwiazdkę anyżu.
- Gotowałam ok. 5 minut.
- Dodałam kapustę i prawie całą sałatę, trochę zostawiłam do dekoracji i gotowałam 3 minuty.
- Łososia pokroiłam w paski.
- Dołożyłam go do sosu, wlałam sok z pomarańczy, wymieszałam, doprawiłam cukrem.
- Makaron ugotowałam al'dente, odcedziłam i wrzuciłam na patelnię, wymieszałam.
- Na talerzu posypałam kawałkami sałaty rzymskiej, podałam od razu.
Pomysł własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.