Jaka ona szara, taka ona pyszna.
Bakłażany mają to do siebie że nie najlepiej wyglądają w daniach ale za to smakują obłędnie.
Tym razem bakłażany powinny być grillowane aż do zwęglenia skórki a ja grilla nie miałam więc upiekłam je na płytce na palniku gazowym.
Trzeba je wtedy mocno uwędzić żeby smak grilla przedostał się do zupy.
Przepis pochodzi z książki Samiego Tamimi i Tary Wigley "Palestyna".
Polecam gorąco.
Zupa z grillowanych bakłażanów.
- 6 średnich bakłażanów ok. 1500 g
- 1000 ml bulionu drobiowego
- 90 ml soku z cytryny ok. 4 cytryny
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki mielonego kminu + 1/2 łyżeczki do podania
- 3 łyżki oliwy
- ok. 300 ml oleju do smażenia
- 1 czerwona chili
- 10 g liści kolendry posiekanych
- 100 g orzechów włoskich
- 150 g jogurtu greckiego
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- sól morska
- pieprz czarny
- Dwa bakłażany pokroiłam w drobną kostkę, posoliłam i wrzuciłam na sito.
- Zostawiłam na 30 minut aby puściły sok, potem umyłam i osuszyłam.
- Pozostałe bakłażany nakłułam widelcem w kilku miejscach, potem ułożyłam je na płytce na palniku i uprażyłam je aż zmiękły.
- Potem bakłażany obrałam i posiekałam.
- Gotowego miąższu powinno być ok. 400 g.
- Posiekane bakłażany włożyłam do dużego garnka, dodałam bulion i sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 łyżki oliwy, kmin, cynamon, 2 łyżeczki soli i szczyptę pieprzu.
- Zagotowałam, zmniejszyłam ogień i gotowałam ok. 30 minut aby zupa zredukowała swoją objętość mniej więcej o 1/3 objętości.
- Bakłażany pokrojone w kostkę smażyłam na głębokim oleju partiami po 5 - 6 minut.
- Po usmażeniu osączałam je na ręczniku papierowym a potem wymieszałam z 2 łyżkami soku z cytryny, 1 łyżką oliwy, posiekaną chili, listkami kolendry i posiekanymi orzechami.
- Jogurt wymieszałam z żółtkami i ze skrobią kukurydzianą, wlałam do nich chochelkę zupy, wymieszałam.
- Potem wlałam rozcieńczony jogurt do garnka z zupą.
- Podgrzałam jeszcze zupę ale nie gotowałam.
- Rozlałam do talerzu i posypałam podsmażonymi bakłażanami z orzechami oraz resztą kuminu.
Przepis kuchni palestyńskiej
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.