środa, 12 października 2022

Zupa z grillowanych bakłażanów i cytryn

Jaka ona szara, taka ona pyszna.
Bakłażany mają to do siebie że nie najlepiej wyglądają w daniach ale za to smakują obłędnie.
Tym razem bakłażany powinny być grillowane aż do zwęglenia skórki a ja grilla nie miałam więc upiekłam je na płytce na palniku gazowym.
Trzeba je wtedy mocno uwędzić żeby smak grilla przedostał się do zupy.
Przepis pochodzi z książki Samiego Tamimi i Tary Wigley "Palestyna".
Polecam gorąco.
Zupa z grillowanych bakłażanów.

Składniki:
  • 6 średnich bakłażanów ok. 1500 g
  • 1000 ml bulionu drobiowego
  • 90 ml soku z cytryny ok. 4 cytryny
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonego kminu + 1/2 łyżeczki do podania
  • 3 łyżki oliwy
  • ok. 300 ml oleju do smażenia
  • 1 czerwona chili
  • 10 g liści kolendry posiekanych
  • 100 g orzechów włoskich
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • sól morska
  • pieprz czarny
Przygotowanie zupy:
  • Dwa bakłażany pokroiłam w drobną kostkę, posoliłam i wrzuciłam na sito.
  • Zostawiłam na 30 minut aby puściły sok, potem umyłam i osuszyłam.
  • Pozostałe bakłażany nakłułam widelcem w kilku miejscach, potem ułożyłam je na płytce na palniku i uprażyłam je aż zmiękły.
  • Potem bakłażany obrałam i posiekałam.
  • Gotowego miąższu powinno być ok. 400 g.
  • Posiekane bakłażany włożyłam do dużego garnka, dodałam bulion i sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 łyżki oliwy, kmin, cynamon, 2 łyżeczki soli i szczyptę pieprzu.
  • Zagotowałam, zmniejszyłam ogień i gotowałam ok. 30 minut aby zupa zredukowała swoją objętość mniej więcej o 1/3 objętości.
  • Bakłażany pokrojone w kostkę smażyłam na głębokim oleju partiami po 5 - 6 minut.
  • Po usmażeniu osączałam je na ręczniku papierowym a potem wymieszałam z 2 łyżkami soku z cytryny, 1 łyżką oliwy, posiekaną chili, listkami kolendry i posiekanymi orzechami.
  • Jogurt wymieszałam z żółtkami i ze skrobią kukurydzianą, wlałam do nich chochelkę zupy, wymieszałam.
  • Potem wlałam rozcieńczony jogurt do garnka z zupą.
  • Podgrzałam jeszcze zupę ale nie gotowałam.
  • Rozlałam do talerzu i posypałam podsmażonymi bakłażanami z orzechami oraz resztą kuminu.
Smacznego.
Przepis kuchni palestyńskiej
"Podróże małe i duże"
Nad Bałtykiem

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger