Dziś kolejny pomysł na zupę pomidorową, tym raze po gruzińsku.
Zupa jest pyszna, pożywna, smakowita z chrupiącymi orzechami, idealna.
Przepis na tę cudowną zupę pochodzi z książki D. i H. Dębskich "Zupy świata" z roku 1987.
Polecam gorąco.
Zupa po gruzińsku.
Składniki:- 1500 ml wywaru z kości i warzyw
- 3 - 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki masła
- 20 orzechów włoskich
- 3 - 4 cebule
- 1 płaska łyżka mąki
- 1 - 2 żółtka
- natka pietruszki
- garść listków bazylii
- sól morska
- szczypta cukru - u mnie trzcinowy
- 1 łyżeczka mieszanki curry
- pieprz świeżo mielony
- makaron do podania
- W garnku rozpuściłam 1 łyżkę masła i podsmażyłam na nim koncentrat pomidorowy.
- Orzechy sparzyłam wrzącą wodą i potem obrałam ze skórki, posiekałam.
- Cebulę obrałam, pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na maśle a jak trochę zmiękła oprószyłam ją mąką i zasmażyłam.
- Wtedy wlałam bulion, dodałam koncentrat, orzechy i gotowałam 5 minut.
- Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, cukrem, curry, posiekanymi listkami bazylii.
- Żółtka wymieszałam, dodałam po łyżce zupę i mieszałam, a potem wlałam do zupy i już nie gotowałam.
- Podałam z kluskami i natką pietruszki.
Przepis kuchni gruzińskiej
2 komentarze
Nigdy takiej nie robiłam. Przy okazji zrobię sobie taką.
OdpowiedzUsuńBardzo polecam Judyto, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.