sobota, 22 października 2022

Zupa pieczarkowa

Na blogu znajdują się już 3 przepisy na zupę pieczarkową, tym razem wersja po azjatycku.
Zupa jest aromatyczna i sycąca, idealna na jesienne dni.
Rozgrzewa i odżywia, będziecie chcieli zjeść dokładkę 😋
Zupa z pieczarkami.
Składniki:
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 cebula
  • 1 mały por
  • 1 korzeń pietruszki
  • 3 marchwie
  • 2 średnie ziemniaki
  • 250 g mini pieczarek
  • 1 op. - 200 g gotowego makaronu do ramenu
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 500 g bulionu grzybowego
  • 200 ml mleczka kokosowego
Przygotowanie zupy:
  • Oczyściłam pieczarki, marchew pokroiłam w plastry, pietruszkę w kostkę, pora w krążki, cebulę w półplastry, ziemniaki w kostkę.
  • W dużym garnku podsmażyłam na maśle cebulę i pora, potem dodałam marchew, pietruszkę i ziemniaki, smażyłam 5 minut.
  • Na koniec dodałam pieczarki i smażyłam 3 minuty.
  • Teraz czas na przyprawy, dodałam curry, paprykę i całą gałązkę rozmarynu, smażyłam aż przyprawy zaczęły pachnieć.
  • Wlałam do garnka bulion i mleczko kokosowe i gotowałam aż warzywa zmiękły.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
  • Podałam z makaronem.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Dwór w Plebance woj. kuj - pom

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger