Może być deser, może być śniadanie na słodko, może być lekki obiad, wybór należy do Was.
My jedliśmy na śniadanie, było pysznie i wykorzystałam owoce z zamrażarki i Wam polecam.
Szybkie w wykonaniu i szybko znika.
Ciemny kolor jabłek na zdjęciu nie oznacza że zapiekanka jest spalona tylko skarmelizowana i jest super.
Polecam gorąco.
Zapiekanka z owocami.
- 150 g ryżu jaśminowego
- 500 ml mleka
- 100 g rodzynków
- 3 jaja
- 100 g masła
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
- 1 jabłko
- 1/2 szklanki borówki brusznicy - miałam z zalewy
- 250 g czereśni - miałam mrożone
- Rodzynki zalałam wrzącą wodą i pozostawiłam na 15 minut aby napęczniały.
- Ryż ugotowałam na mleku, jeśli jest za rzadki warto go osączyć.
- Żółtka utarłam z ksylitolem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
- Białka ubiłam na sztywno z odrobiną soli.
- Wymieszałam ubite żółtka z ryżem, dodałam osączone rodzynki i delikatnie połączyłam z ubitą pianą z białek.
- Formę do zapiekania wysmarowałam połową masła i przełożyłam 1/3 masy.
- Posypałam osączoną brusznicą.
- Teraz nałożyłam kolejną 1/3 część masy i na nią ułożyłam rozmrożone czereśnie.
- Z jabłka wykroiłam gniazdo nasienne i pokroiłam je w plasterki.
- Wlałam do formy resztę masy i ułożyłam jabłka.
- Na jabłka w małych kawałeczkach ułożyłam resztę masła i posypałam cukrem trzcinowym.
- Zapiekankę włożyłam do nagrzanego do 200 C z opcją grzania góra/dół piekarnika i piekłam 45 minut.
- Podałam gorącą ale równie pysznie smakuje zimna.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Na plaży |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.