Przepis na chleb pochodzi z książki George Calambarisa "Kuchnia grecka".
Chleb tak upieczony ma chrupiącą skórkę i puszysty środek.
Idealnie nadaje się na kanapki czy do dipów, czy aby zjeść samą pajdkę chleba z masłem.
Polecam gorąco.
Chleb wiejski.
- 7 g drożdży instant
- 100 g mąki pszennej razowej
- 400 g mąki pszennej T 00
- 2 łyżeczki soli w płatkach
- 2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego
- 2 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki miodu
- Drożdże rozpuściłam w 70 ml ciepłej wody.
- Dodałam 2 łyżki mąki razowej, dokładnie wymieszałam i odstawiłam pod przykryciem na 30 minut aby drożdże zaczęły pracować.
- Po upływie 30 minut zmieszałam wszystkie składniki wraz z zaczynem i wyrobiłam klejące ciasto.
- Potem wyrabiałam na blacie posypanym mąką aż przestało się lepić do rąk.
- Kulę ciasta umieściłam w lekko naoliwionej misce i zostawiłam pod przykryciem na min. 90 minut do wyrośnięcia.
- Potem wyjęłam ciasto na blat i ponownie zagniatałam kilka minut.
- Uformowałam potem wałek i umieściłam go w foremce wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
- Nakryłam formę suchym ręcznikiem, na wierzch położyłam ręcznik mokry i odstawiłam chleb do wyrastania na 75 minut.
- Piekarnik rozgrzałam do 250 C z termoobiegiem i nagrzewałam go 30 minut.
- Potem wstawiłam blaszkę do piekarnika a wierzch chleba spryskałam wodą.
- Piekłam chleb 15 minut po czym zmniejszyłam temperaturę do 160 C i piekłam kolejne 30 minut.
- Po tym czasie wyłączyłam piekarnik, uchyliłam drzwiczki i zablokowałam drewnianą łyąka i zostawiłam tam chleb na 10 minut.
- Potem wyjęłam i studziłam chleb na kratce.
- George proponuje piec chleb bez foremki i na kamieniu.
- U mnie wersja w foremce.
Przepis kuchni greckiej od George Calombaris
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.