środa, 19 października 2022

Wegański Parfait

Tym razem przepyszny deser w pucharkach.
Można użyć zapasów mrożonych owoców z zamrażarki i będzie znakomicie.
W sezonie róbcie ze świeżymi.
Polecam gorąco.
Wegański Parfait.

Składniki:
  • 1/2 szklanki mrożonych malin
  • 1/2 szklanki mrożonych truskawek
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody
  • 3 daktyle
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • garść orzechów laskowych
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki syropu z agawy
Przygotowanie deseru:
  • Dzień wcześniej włożyłam do lodówki puszkę mleczka kokosowego.
  • Godzinę przed robieniem deseru zalałam daktyle gorącą wodą aby namiękły.
  • Maliny i truskawki wrzuciłam do garnka, nakryłam pokrywką i rozpróżyłam je na maleńkim ogniu.
  • Gotowałam aż się rozpadły.
  • Mąkę wymieszałam z wodą i wlałam do gotującej masy owocowej.
  • Utworzył się taki kisielek.
  • Wtedy dodałam osączone daktyle i zmiksowałam na gładki mus.
  • Na patelni rozpuściłam olej kokosowy, wsypałam płatki owsiane, dodałam syrop klonowy, sól i posiekane orzechy i przesmażyłam je aż stały się rumiane.
  • Teraz wsypałam cynamon i wiórki kokosowe, chwilę smażyłam.
  • Po otworzeniu puszki z mlekiem kokosowym wyjęłam tylko stałą jego część i zmiksowałam z syropem z agawy.
  • Teraz układałam warstwy.
  • Najpierw śmietanka kokosowa, potem granola, mus owocowy, znowu granola i na wierzchu śmietanka i orzechy laskowe. 
Smacznego.
Przepis z archiwum
"Podróże małe i duże"
Wiosenny bukiet

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger