Tym razem przepyszny deser w pucharkach.
Można użyć zapasów mrożonych owoców z zamrażarki i będzie znakomicie.
W sezonie róbcie ze świeżymi.
Polecam gorąco.
Wegański Parfait.
- 1/2 szklanki mrożonych malin
- 1/2 szklanki mrożonych truskawek
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki wody
- 3 daktyle
- 2 szklanki płatków owsianych
- 4 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki soli
- garść orzechów laskowych
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 400 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki syropu z agawy
- Dzień wcześniej włożyłam do lodówki puszkę mleczka kokosowego.
- Godzinę przed robieniem deseru zalałam daktyle gorącą wodą aby namiękły.
- Maliny i truskawki wrzuciłam do garnka, nakryłam pokrywką i rozpróżyłam je na maleńkim ogniu.
- Gotowałam aż się rozpadły.
- Mąkę wymieszałam z wodą i wlałam do gotującej masy owocowej.
- Utworzył się taki kisielek.
- Wtedy dodałam osączone daktyle i zmiksowałam na gładki mus.
- Na patelni rozpuściłam olej kokosowy, wsypałam płatki owsiane, dodałam syrop klonowy, sól i posiekane orzechy i przesmażyłam je aż stały się rumiane.
- Teraz wsypałam cynamon i wiórki kokosowe, chwilę smażyłam.
- Po otworzeniu puszki z mlekiem kokosowym wyjęłam tylko stałą jego część i zmiksowałam z syropem z agawy.
- Teraz układałam warstwy.
- Najpierw śmietanka kokosowa, potem granola, mus owocowy, znowu granola i na wierzchu śmietanka i orzechy laskowe.
Przepis z archiwum
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.