Najlepszy jogurt czy to z mleka krowiego czy vegurt z napoju roślinnego jest ten zrobiony w domowej kuchni.
Wiemy wówczas co doń włożyliśmy i co zjemy ze smakiem bo to nie ulega wątpliwości.
Najciekawsze jest to że nie potrzeba tu dużo pracy i sprzętu a pyszny Vegurt w miseczce po parunastu godzinach gotowy.
Zakwaski które dodałam do jogurtu pochodzą z Ukrainy i są to zakwaski firmy Vivo.
Przy ich użyciu można również robić twarogi, śmietany.
A dystrybutorem zakwasków jest mała, rodzinna firma Jogurt-domowy.pl.
Polecam bo wypróbowane i warto.
Zrobicie ze mną vegurt?
- 1000 - 2000 ml napoju sojowego
- 1 zakwaska do vegurtu
- garnek z grubym dnem
- termometr
- koc
- Wszystkie naczynia wymyłam i wyparzyłam.
- Napój wlałam do garnka i podgrzałam do temperatury 38 - 42 stopnie.
- Nie powinien być cieplejszy ani za zimny bo kultury bakterii nie zadziałają dobrze.
- Gdy napój miał 42 C wlałam kultury bakterii, zamieszałam.
- Garnek nakryłam pokrywką, owinęłam kocem i pozostawiłam do dojrzewania na 8 - 12 godzin.
- Po tym czasie sprawdziłam czy jogurt gotowy.
- Jeśli jeszcze nie jest gęsty i ukwaszony można przedłużyć czas dojrzewania o 2 - 3 godziny.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.