Taki rustykalny, taki mój jest ten tort o smaku kokosa.
Pierwszy raz zrobiłam go na urodziny Przemka, smakował i jubilatowi i gościom.
Warto go skosztować bo ma jedyny i niepowtarzalny smak, polubicie go.
Biszkopt jest według przepisu z DDTVN a krem według moich proporcji.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
Tort Rafaello.
Składniki: tortownica 24 cm
Biszkopt:
- 5 jaj
- 3/4 szklanki mąki tortowej samorosnącej T 405
- 3/4 szklanki cukru - dałam erytrytol
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Krem:
- 500 ml śmietanki 36 %
- 400 ml mleczka kokosowego
- 500 g serka mascarpone
- 100 g wiórków kokosowych
- 150 g białej czekolady
- 3 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
Syrop do nasączania:
- 3/4 szklanki wody
- sok z 1/2 limonki
- 2 łyżki syropu ryżowego
Dodatkowo:
- 1/2 szklanka płatków migdałowych
- orzechy pekan do dekoracji
- Wszystkie składniki na krem i biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową.
- Przesiałam obie mąki przez sito.
- Żółtka oddzieliłam od białek.
- Białka ubiłam na sztywną pianę.
- Dodawałam po 1 żółtku cały czas ubijając.
- Na koniec dodałam erytrytol i ubijałam aż masa była twarda i szklista.
- Wtedy dodałam mąkę i już nie mikserem ale łopatką wymieszałam masę aby nie było grudek.
- Masę przelałam do tortownicy wysmarowanej masłem.
- Piekłam biszkopt w piekarniku nagrzanym do 160 C z opcją grzania góra/dół przez 35 minut.
- Po tym czasie sprawdziłam patyczkiem czy ciasto jest suche.
- Wystudziłam biszkopt i przekroiłam na 3 równe blaty.
- Warto biszkopt upiec dzień wcześniej aby dobrze wystygł.
Przygotowanie kremu:
- Śmietankę i mleczko kokosowe podgrzałam prawie do wrzenia, zestawiłam z ognia i dodałam połamaną na kawałki czekoladę, przestudziłam.
- Wstawiłam garnek ze śmietaną do lodówki na 12 godzin.
- Można to zrobić tak jak pieczenie biszkoptu dzień wcześniej.
- Żelatynę zalałam wodą i zostawiłam do napęcznienia a potem lekko ją podgrzewałam aby żelatyna się rozpuściła.
- Do tej wystudzonej masy śmietanowej dodałam serek mascarpone i zmiksowałam.
- Teraz wlałam przestudzoną żelatynę i dokładnie wymieszałam.
- Na koniec wsypałam wiórki kokosowe i ponownie wymieszałam.
- Wstawiłam krem na 15 minut do lodówki.
Przygotowanie syropu:
- Wymieszałam syrop z wodą i sokiem z limonki.
Przygotowanie tortu:
- Na talerzu ułożyłam pierwszy blat biszkoptu.
- Syrop trzeba wizualnie podzielić na trzy części bo tyle mamy blatów.
- Krem trzeba podzielić na cztery części bo jeszcze zostaje do posmarowania bok tortu.
- Skropiłam biszkopt 1/3 objętości syropu i na niego ułożyłam 1/4 kremu.
- Nałożyłam drugi blat i znowu nasączyłam i ułożyłam krem.
- Teraz trzeci blat i resztę syropu i 1/4 kremu, wyrównałam wierzch.
- Resztą kremu posmarowałam boki tortu, wyrównałam.
- Podpiekłam płatki migdałowe na suchej patelni i jak wystygły posypałam wierzch tortu.
- Na bokach i na wierzchu ułożyłam orzechy pekan.
- Wstawiłam do lodówki na minimum 6 godzin aby stężał i się wychłodził.
Przepis net + mój pomysł na krem
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.