Uwielbiam rydze a jak jest na nie sezon to często smażę np. na maśle, są pyszne.
Tym raze połączyłam je z tuńczykiem i tagliatelle i to było znakomite połączenie.
Polecam gorąco.
Makaron z rydzami.
Rydze:
- 250 g rydzów - miałam mrożone
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól morska
Makaron:
- 200 g makaronu tagliatelle
- biała część średniego pora
- 1 dymka
- sól morska
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 4 - 5 łyżek wody z gotowania makaronu
- 200 g tuńczyka w sosie własnym
- 1/2 pęczka szczypiorku do posypania
- Najpierw zajęłam się rydzami.
- Lekko je rozmroziłam, jeśli macie świeże to jeszcze lepiej, tylko trzeba je oczyścić.
- Posiekałam ząbek czosnku.
- Na patelni rozgrzałam masło, podsmażyłam na nim grzyby, jakieś 5 minut, posoliłam, dodałam czosnek.
- Smażyłam 1 minutę, odstawiłam.
- Pora pokroiłam w kosteczkę, posiekałam dymkę wraz ze szczypiorem i posiekałam czosnek.
- Ugotowałam makaron al'dente, odcedziłam zostawiając 1/2 szklanki wody z jego gotowania.
- Na oliwie podsmażyłam pora, jakieś 5 minut i dymkę z czosnkiem.
- Wlałam teraz sos ostrygowy, wodę z makaronu i dusiłam 2 minuty.
- Włożyłam na patelnię ugotowany makaron, wymieszałam.
- Na talerzu rozłożyłam makaron, kawałki tuńczyka, podsmażone rydze i posypałam posiekanym szczypiorkiem.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.