Na blogu Moje Małe Czarowanie przepisów na zupę pomidorową jest co najmniej kilkanaście, zapraszam przejrzyjcie sobie.
Jednak tej z ziemniakami wprost z Portugalii jeszcze wówczas nie jadłam a teraz mogę napisać z czystym sumieniem że jest pyszna, pachnąca latem i odżywcza.
Przepis pochodzi z książki "Portugalia do zjedzenia" Barka Kieżuna.
Pamiętam dawno, dawno temu jak mój dziadek Stasiu jadał rosół z ziemniakami, tylko on, nikt inny nie chciał i teraz skojarzył mi się właśnie z tą zupą.
Spróbujcie koniecznie.
Zupa pomidorowa z ziemniakami.
Składniki:- 4 ziemniaki
- garść kolendry
- 1 nieduża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 świeże liście laurowe
- 250 ml przecieru pomidorowego
- 250 ml wrzącej wody
- oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka kuminu
- szczypta oregano
- sól morska
- pieprz czarny
Do podania:
- Czosnek pokroiłam w plasterki, cebulę w kosteczkę.
- Posiekałam drobno kolendrę.
- Na oliwie w garnku podsmażyłam cebulę, czosnek, kolendrę.
- Dodałam szczyptę soli i 1/2 łyżeczki kuminu.
- Ziemniaki w tym czasie obrałam i pokroiłam w kostkę.
- Potem włożyłam je do garnka, smażyłam 10 minut i wtedy dodałam wodę, włożyłam liść laurowy a jak wszystko się zagotowało, dodałam jeszcze przecier pomidorowy.
- Doprawiłam jeszcze do smaku solą, pieprzem, resztą kuminu oraz oregano, gotowałam aż ziemniaki zmiękły.
- Jaja usmażyłam na sadzone i ułożyłam na każdym talerzu, posypałam kolendrą lub natką pietruszki.
Przepis kuchni portugalskiej
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.