Jak sezon na figi na straganach to u mnie koniecznie musi być sałatka.
Karmelizowane figi w wytrawnych sałatkach smakują obłędnie.
One są kremowe i aromatyczne, polecam do sprawdzenia, będzie znakomicie.
Sałatka z figami.
- 100 g rukoli
- 2 nieduże pomidory
- 100 g złocistego sera pleśniowego
- 1/2 szklanki czarnych oliwek
Karmelizowane figi:
- 4 dojrzałe figi
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka miodu
Dressing:
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 duży ząbek czosnku
- sól morska
- Do słoiczka wlałam ocet, oliwę, dodałam miód, musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Zakręciłam słoiczek i potrząsałam aż powstała emulsja, odstawiłam.
Przygotowanie fig:
- Figi umyłam i każdą przekroiłam na ósemki.
- Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam figi a jak zmiękły polałam je miodem i pozwoliłam się im skarmelizować.
Przygotowanie sałatki:
- Do miski wrzuciłam rukolę, oliwki i pomidory pokrojone w półplastry, zalałam sosem i wymieszałam.
- Na talerzu ułożyłam porcje sałatki, posypałam pokruszonym serem oraz ułożyłam figi.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.