Przepyszna sałatka rodem z Palestyny z książki Samiego Tamimi i Tary Wigley "Palestyna".
W tej sałatce wszystko ma sens i wszystko jest na miejscu, jest idealna.
Smakuje wyśmienicie więc jak chcecie to róbcie, ja robię często.
Jak zrobić shattę znajdziecie pod linkiem.
Sałatka palestyńska.
Składniki: 4 duże porcje- 5 - 6 mini główek sałaty rzymskiej
- 1 i 1/2 łyżki shatty czerwonej
- 1/2 łyżeczki chili w płatkach
- szczypta czarnuszki lub czarnego sezamu
- sól morska
- czarny pieprz
Jogurt z bakłażanem:
- 2 bakłażany
- 36 g jogurtu greckiego
- 1/2 posiekanego ząbka czosnku
- 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
- 1 i 1/2 łyżki tahini
Gnieciony ogórek:
- 1 duży ogórek
- 25 g natki pietruszki
- 25 g liści mięty
- 1/2 posiekanego ząbka czosnku
- 50 ml oliwy
- Bakłażany ułożyłam na palniku, bezpośrednio na ogniu i opalałam aż stały się z zewnątrz czarne a w środku mięciutkie.
- Wystudziłam je potem, wyjęłam miąższ i zmiksowałam raze z jogurtem, czosnkiem, tahiną i sokiem z cytryny.
- Odstawiłam na bok.
Przygotowanie gniecionego ogórka:
- Ogórka obrałam i przekroiłam wzdłuż na połówkę.
- Wydrążyłam gniazda nasienne.
- Teraz położyłam je wydrążoną stroną do dołu i końcówką noża ubijałam je żeby zmiękły ale zachowały kształt.
- Pokroiłam w plasterki, odstawiłam.
- Do wysokiego naczynia włożyłam posiekaną natkę pietruszki, miętę, czosnek, oliwę i szczyptę soli i zmiksowałam na pastę.
- Wymieszałam z ogórkiem.
- Odstawiłam minimum na 20 minut.
Przygotowanie sałatki:
- Z każdej sałaty odcięłam końcówkę i pokroiłam je wzdłuż na 8 części.
- Ułożyłam je promieniście na talerzu i oprószyłam solą i pieprzem.
- Teraz polałam jogurtem z bakłażanem.
- Na wierzchu ułożyłam gniecionego ogórka, polałam shattą i posypałam płatkami chili i czarnuszką.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.