Dziś danie petarda, bo boczniaki tutaj smakują obłędnie a cała reszta dopełnia całości by potem zaspokoić nasz głód.
Dużo pracy przy nim nie ma a potem można zajadać ze smakiem i zaspokoić głód.
Polecam gorąco.
Pilaw z boczniakami.
- 1/2 szklanki suchego ryżu długoziarnistego
- 3/4 szklanki bulionu wołowego
- 500 g boczniaków
- 7 pieczarek
- 1 łyżka masła klarowanego
- 15 g pasty z czarnym pieprzem
- 130 g groszku zielonego
- 2 ząbki czosnku
- 3 dymki ze szczypiorem
- kolendra do posypania
- sól morska
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki sosu sojowego
- Ryż zalałam bulionem wołowym i dodałam pastę pieprzową, gotowałam 15 minut.
- Boczniaki pokroiłam wzdłuż na paski, pieczarki w plastry, cebulę i czosnek posiekałam.
- Potem podsmażyłam je na maśle, najpierw boczniaki aż się zrumieniły, nie przewracajcie ich, dajcie się im podsmażyć.
- Zdjęłam je z patelni.
- Dodałam oliwę i podsmażyłam pieczarki, cebulę i czosnek.
- Dodałam groszek, miałam mrożony - na patelnię i smażyłam 3 minuty.
- Na koniec wymieszałam z ugotowanym ryżem, doprawiłam do smaku solą i sosem sojowym.
- Posypałam szczypiorem i kolendrą.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.