poniedziałek, 10 października 2022

Pilaw z boczniakami

Dziś danie petarda, bo boczniaki tutaj smakują obłędnie a cała reszta dopełnia całości by potem zaspokoić nasz głód.
Dużo pracy przy nim nie ma a potem można zajadać ze smakiem i zaspokoić głód.
Polecam gorąco.
Pilaw z boczniakami.

Składniki:
  • 1/2 szklanki suchego ryżu długoziarnistego
  • 3/4 szklanki bulionu wołowego
  • 500 g boczniaków
  • 7 pieczarek
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 15 g pasty z czarnym pieprzem
  • 130 g groszku zielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 dymki ze szczypiorem
  • kolendra do posypania
  • sól morska
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie pilawu:
  • Ryż zalałam bulionem wołowym i dodałam pastę pieprzową, gotowałam 15 minut.
  • Boczniaki pokroiłam wzdłuż na paski, pieczarki w plastry, cebulę i czosnek posiekałam.
  • Potem podsmażyłam je na maśle, najpierw boczniaki aż się zrumieniły, nie przewracajcie ich, dajcie się im podsmażyć.
  • Zdjęłam je z patelni.
  • Dodałam oliwę i podsmażyłam pieczarki, cebulę i czosnek.
  • Dodałam groszek, miałam mrożony - na patelnię i smażyłam 3 minuty.
  • Na koniec wymieszałam z ugotowanym ryżem, doprawiłam do smaku solą i sosem sojowym.
  • Posypałam szczypiorem i kolendrą.
Smacznego.
Przepis własny
"Podróże małe i duże"
Jesień

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger