Nazwa egzotyczna, danie pyszne, znika szybko, smakuje obłędnie, jest mega zdrowe.
A przepis na to cudo pochodzi z książki Samiego Tamimi i Tary Wigley "Palestyna".
Jeśli ktoś nie lubił albo nie jada pieczonej dyni to po tym daniu pokocha ją miłością pierwszą.
Polecam gorąco.
Pieczona dynia i cukinia z pistacjami.
- 1/2 małej dyni piżmowej
- 2 i 1/2 łyżki oliwy
- 3 - 4 małe zielone cukinie
- 25 g płynnego miodu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 5 g posiekanych świeżych listków estragonu
- 250 g ricotty
- 50 g jogurtu greckiego
- 100 g fety
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
- sól morska
- pieprz czarny
Do podania:
- 50 g pistacji
- 1 i 1/2 łyżeczki nasion kolendry
- 3/4 łyżeczki płatków chili aleppo
- 5 g małych listków mięty
- Dynię obrałam i pokroiłam na kawałki, takie żeby były na dwa kęsy.
- Cukinię przekroiłam wzdłuż na ćwiartki, miałam małe a jak są większe pokrójcie w skośne paski ok. 1 cm grubości.
- Pokrojoną dynię wymieszałam z 1 i 1/2 łyżki oliwy, 1/2 łyżeczki soli i sporą szczyptą pieprzu.
- Ułożyłam ją na blaszce do pieczenia i piekłam w piekarniku nagrzanym do 220 C z termoobiegiem.
- Pokrojoną cukinię wymieszałam z resztą oliwy, szczyptą soli i szczyptą pieprzu.
- Grillowałam ją potem na patelni grillowej z obu stron aż zmiękła.
- W misce wymieszałam miód, zmiażdżony ząbek czosnku, ocet jabłkowy, posiekany estragon oraz szczyptę sol.
- Włożyłam do miski upieczoną dynię, zgrillowaną cukinię i delikatnie przemieszałam.
- W drugiej misce wymieszałam ricottę, jogurt, 60 g fety, sok i skórkę z cytryny, zmiażdżony drugi ząbek czosnku, szczyptę soli i szczyptę pieprzu.
- Ubiłam trzepaczką na gładką masę.
- Na dnie talerza wyłożyłam ubitą fetę a na niej ułożyłam dynię i cukinię.
- Nasiona kolendry uprażyłam na suchej patelni a potem utłukłam w moździerzu.
- Orzechy pistacjowe także uprażyłam na suchej patelni, potem posiekałam.
- Danie na talerzu posypałam utłuczoną kolendrą, posiekanymi pistacjami, płatkami chili aleppo oraz udekorowałam listkami mięty.
- Może pisania dużo ale zapewniam że robi się danie szybko i sprawnie.
Przepis kuchni palestyńskiej
4 komentarze
Bardzo podoba mi się to danie. Pyszne wszystkie składniki. :)
OdpowiedzUsuńTo się cieszę że Ci przypadła do gustu.
UsuńJadlam to danie u kolezanki, na dlugo zapadlo mi w pamiec :) po prostu pycha!
OdpowiedzUsuńBo ono jest przepyszne więc wierzę że zapadło Ci w pamięć
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.