Dziś kolejna przepyszna panzanella, tym razem z kurkami.
Skoro w sklepach i lasach są grzyby to trzeba je wykorzystać.
Potem już tak nie smakuje.
Zapraszam na sałatkę z kurkami wprost z Włoch.
Panzanella z kurkami.
- 80 g rukoli
- 1 ogórek zielony gruntowy lub 1/2 wężowego
- 2 pomidory
- 4 kromki chleba na grzanki
- 200 g kurek
- 1 biała cebula
- 1 łyżka masła
- sól morska
Dressing:
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka miodu
- sól morska
- pieprz czarny
- 1 ząbek czosnku
- Kurki oczyściłam i duże przekroiłam na połówki, mniejsze zostawiłam w całości.
- Cebulę drobno posiekałam.
- Na maśle podsmażyłam cebulę a potem dodałam kurki i smażyłam 5 minut, posoliłam, przestudziłam.
- Zrobiłam sos czyli wymieszałam ocet, oliwę, miód sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Kromki chleba pokroiłam w grubą kostkę i podpiekłam na suchej patelni, przestudziłam.
- Ogórka obrałam i pokroiłam w plastry, pomidory w cząstki.
- Wymieszałam wszystko w jednej misce i zalałam sosem, wymieszałam i pozostawiłam na 15 minut.
Przepis własny
2 komentarze
Smakowicie wygląda. Bardzo chętnie bym spróbowała
OdpowiedzUsuńNic trudnego Maju, wystarczy przygotować.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.