Zastanawiacie się czasami czym by tu można nadziać cukinię?
Powiem tak, właściwie wszystkim ale to mięsne nadzienie pamiętam jeszcze z dzieciństwa.
Pyszne danie i bardzo pożywne, polecam.
Cukinie nadziane mięsem.
- 1 średnia cukinia
Farsz:
- 350 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
- 1 duża zielona papryka
- 1 czerwona cebula
- 50 g sera kaszkawał
- 90 g kaszubskiego sera z czarnuszką
- 1/4 kiszonej cytryny
- posiekany miąższ z wydrążonej cukinii
- 1 łyżeczka papryki koreańskiej gochugaru
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 2 łyżki sosu sojowego
- oliwa do cukinii
- natka pietruszki
- Cukinię przekroiłam wzdłuż na połówki i wydrążyłam środek, najlepiej łyżką.
- Wydrążony środek drobno posiekałam, wrzuciłam do miski.
- Dodałam do niej mielone mięso, posiekaną drobno cebulę oraz pokrojoną w drobną kostkę paprykę i drobno pokrojony w kosteczkę ser.
- Na końcu dodałam posiekaną kiszoną cytrynę oraz przyprawy i dokładnie wymieszałam.
- Cukinię w środku skropiłam oliwą.
- W wydrążone miejsca w cukinii nałożyłam farsz, mocno dociskając.
- Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 40 minut.
- Na talerzu posypałam natką pietruszki.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.