poniedziałek, 17 października 2022

Nadziewane cukinie

Zastanawiacie się czasami czym by tu można nadziać cukinię?
Powiem tak, właściwie wszystkim ale to mięsne nadzienie pamiętam jeszcze z dzieciństwa.
Pyszne danie i bardzo pożywne, polecam.
Cukinie nadziane mięsem.

Składniki:
  • 1 średnia cukinia
Farsz:
  • 350 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
  • 1 duża zielona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 50 g sera kaszkawał
  • 90 g kaszubskiego sera z czarnuszką
  • 1/4 kiszonej cytryny
  • posiekany miąższ z wydrążonej cukinii
  • 1 łyżeczka papryki koreańskiej gochugaru
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • oliwa do cukinii
  • natka pietruszki
Przygotowanie dania:
  • Cukinię przekroiłam wzdłuż na połówki i wydrążyłam środek, najlepiej łyżką.
  • Wydrążony środek drobno posiekałam, wrzuciłam do miski.
  • Dodałam do niej mielone mięso, posiekaną drobno cebulę oraz pokrojoną w drobną kostkę paprykę i drobno pokrojony w kosteczkę ser.
  • Na końcu dodałam posiekaną kiszoną cytrynę oraz przyprawy i dokładnie wymieszałam.
  • Cukinię w środku skropiłam oliwą.
  • W wydrążone miejsca w cukinii nałożyłam farsz, mocno dociskając.
  • Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 40 minut.
  • Na talerzu posypałam natką pietruszki.
Smacznego
Przepis własny
"Podróże małe i duże"
Ponad 100 - letni platan w Albanii

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger