Pyszne, aromatyczne, kremowe ciasto do kawy, herbaty czy czystka.
Taki jest mój dzisiejszy jagielnik.
Wygląda jak sernik, smakuje równie dobrze, jest mokry i pyszny.
Polecam gorąco.
Jagielnik z czereśniami.
Spód:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/2 szklanki rodzynków
- 3/4 szklanki gorącej wody
- 1 łyżka oleju kokosowego płynnego
Masa jaglana:
- 2 szklanki kaszy jaglanej
- 4 szklanki wody
- 6 łyżek ksylitolu
- szczypta suszonych ziarenek wanilii
Polewa:
- 3 łyżki stałego oleju kokosowego
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżka ksylitolu
- 250 g czereśni - miałam mrożone
- cukier puder do posypania
- Płatki owsiane i rodzynki zalałam wodą i odstawiłam na 10 minut.
- Zmiksowałam z olejem kokosowym i wyłożyłam na spód tortownicy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
- Piekłam 10 - 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół.
Masa jaglana:
- Wypłukałam kaszę jaglaną gorącą wodą na sicie,
- Potem wsypałam ją do garnka, zalałam wodą, gotowałam 5 minut i wyłączyłam ogień.
- Zostawiłam na kolejne 5 minut.
- Potem zmiksowałam na najwyższych obrotach blendera ok. 15 minut aż masa zgęstniała.
- Dodałam ksylitol i wanilię i miksowałam jeszcze 5 minut.
- Wylałam na podpieczony spód i piekłam jeszcze 15 minut.
- Potem wyłączyłam ogień w piekarniku i zostawiłam jagielnik w środku przy lekko uchylonych drzwiczkach do wystudzenia.
- Potem wstawiłam do lodówki aby się dobrze schłodził.
Przygotowanie polewy:
- Rozpuściłam w kąpieli wodnej ksylittol, kakao i olej kokosowy na jednolita masę czekoladową.
- Rozmroziłam czereśnie i ułożyłam je na wystudzonym jagielniku.
- Posypałam cukrem pudrem z ksylitolu.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.