Przepis na tę ucztę na talerzu zaczerpnęłam z książki Nigela Slatera "Zielona uczta. Jesień, zima".
Zupa jest aromatyczna, odżywcza, pachnąca ciepłem i warzywami.
Idealna zupa na jesienne dni ale w upale też musi smakować wyśmienicie, wszak pochodzi z Iranu.
Ja polecam gorąco, naprawdę warto jej skosztować.
Irańska zupa z soczewicy.
- 4 cebule
- 3 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 puszka - 400 g ciecierzycy
- 1 puszka - 400 g białej fasoli
- 100 g drobnej brązowej soczewicy
- 1000 ml bulionu warzywnego
- 40 g masła
- 100 g makaronu linguine lub irańskiego reshteh
- 200 g szpinaku
- 30 g natki pietruszki
- 20 g liści kolendry
- 15 g liści mięty
- 250 g kwaśnej śmietany
- Cebulę obrałam i dwie pokroiłam w kosteczkę a dwie w cienkie plasterki.
- W garnku rozgrzałam oliwę i dusiłam na niej cebulę pokrojoną w kostkę, jakieś 10 minut.
- Czosnek obrałam, pokroiłam w plasterki i razem z kurkumą dodałam do cebuli, smażyłam 2 minuty.
- Teraz do garnka włożyłam odcedzone fasolkę i ciecierzycę oraz wsypałam soczewicę i wlałam bulion.
- Doprowadziłam do wrzenia i na małym ogniu gotowałam 15 - 20 minut.
- Na patelni rozgrzałam masło i smażyłam na nim cebulę pokrojoną w plastry.
- Smażyłam na niedużym ogniu aż cebula była karmelowa ok. 20 - 30 minut.
- Do garnka z zupą dodałam makaron, ja trochę go połamałam.
- Gotowałam 10 minut.
- Teraz dodałam szpinak, nakryłam garnek pokrywką i gotowałam 3 - 5 minut aby szpinak zmiękł.
- Posiekałam natkę pietruszki, liście kolendry i miętę i włożyłam do garnka, zostawiając do posypania, przemieszałam, zagotowałam.
- Przed samym podaniem wmieszałam kwaśną śmietanę, posypałam na talerzach resztą zieleniny i karmelizowaną cebulką.
Przepis kuchni irańskiej Nigel Slater
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.