sobota, 29 października 2022

Irańska zupa z soczewicy, fasoli, makaronu i zieleniny

Przepis na tę ucztę na talerzu zaczerpnęłam z książki Nigela Slatera "Zielona uczta. Jesień, zima".
Zupa jest aromatyczna, odżywcza, pachnąca ciepłem i warzywami.
Idealna zupa na jesienne dni ale w upale też musi smakować wyśmienicie, wszak pochodzi z Iranu.
Ja polecam gorąco, naprawdę warto jej skosztować.
Irańska zupa z soczewicy.

Składniki: 4 - 6 porcji
  • 4 cebule
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 puszka - 400 g ciecierzycy
  • 1 puszka - 400 g białej fasoli
  • 100 g drobnej brązowej soczewicy
  • 1000 ml bulionu warzywnego
  • 40 g masła
  • 100 g makaronu linguine lub irańskiego reshteh
  • 200 g szpinaku
  • 30 g natki pietruszki
  • 20 g liści kolendry 
  • 15 g liści mięty
  • 250 g kwaśnej śmietany
Przygotowanie zupy:
  • Cebulę obrałam i dwie pokroiłam w kosteczkę a dwie w cienkie plasterki.
  • W garnku rozgrzałam oliwę i dusiłam na niej cebulę pokrojoną w kostkę, jakieś 10 minut.
  • Czosnek obrałam, pokroiłam w plasterki i razem z kurkumą dodałam do cebuli, smażyłam 2 minuty.
  • Teraz do garnka włożyłam odcedzone fasolkę i ciecierzycę oraz wsypałam soczewicę i wlałam bulion.
  • Doprowadziłam do wrzenia i na małym ogniu gotowałam 15 - 20 minut.
  • Na patelni rozgrzałam masło i smażyłam na nim cebulę pokrojoną w plastry.
  • Smażyłam na niedużym ogniu aż cebula była karmelowa ok. 20 - 30 minut.
  • Do garnka z zupą dodałam makaron, ja trochę go połamałam.
  • Gotowałam 10 minut.
  • Teraz dodałam szpinak, nakryłam garnek pokrywką i gotowałam 3 - 5 minut aby szpinak zmiękł.
  • Posiekałam natkę pietruszki, liście kolendry i miętę i włożyłam do garnka, zostawiając do posypania, przemieszałam, zagotowałam.
  • Przed samym podaniem wmieszałam kwaśną śmietanę, posypałam na talerzach resztą zieleniny i karmelizowaną cebulką.
Smacznego.
Przepis kuchni irańskiej Nigel Slater
"Podróże małe i duże"
Chryzantemy

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger