piątek, 28 października 2022

Fasolka szparagowa z kurczakiem po azjatycku

Będzie szybko i smacznie.
Polubicie to danie na pewno, chrupiąca fasolka, soczysty kurczak, fajny obiad w miseczce.
Polecam gorąco.
Poza sezonem używam fasolki mrożonej.
Fasolka po azjatycku.

Składniki:
  • 400 gramów świeżej zielonej fasolki szparagowej
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1 papryka czerwona
  • łyżeczka proszku curry
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki mąki pszennej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • olej do smażenia
Przygotowanie dania:
  • Piersi z kurczaka pokroiłam w paski.
  • Imbir i czosnek posiekałam, posoliłam i utarłam w moździerzu na pastę.
  • Natarłam je sosem sojowym i pastą z czosnku, odstawiłam na 15 minut.
  • Fasolę ugotowałam al'dente.
  • Cebulę pokroiłam w piórka a paprykę w paski.
  • Na łyżce oleju smażyłam najpierw kurczaka a jak się zrumienił dodałam cebulę i paprykę.
  • Smażyłam na dużym ogniu 2 minuty.
  • Dodałam proszek curry i fasolkę i smażyłam kolejne 2 minuty.
  • W 3/4 szklanki wody rozrobiłam obie mąki i wlałam na patelnię.
  • Gotowałam aż sos zgęstniał, doprawiłam sosem sojowym.
  • Podałam od razu.
Smacznego
"Podróże małe i duże"
Bałtyk

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger