Październikowa Piekarnia Amber zastała nas w pięknej, pogodnej aurze gdy za oknem Polska Złota Jesień.
Dzisiejszy wypiek to przepyszny chleb a przepis na niego pochodzi z bloga Kuchnia Gucia, natomiast oryginał to chleb z kanału na You Tube hlebomoli.
Właścicielką kanału jest Ukrainka Lena która do niedawna prowadziła kanał prężnie ale od wybuchu wojny nie ma jej wcale.
Dla Leny wszystkiego najlepszego.
Chleb jest pyszny, aromatyczny, idealny do obróbki, polecam na śniadanie z masełkiem....pychotka!
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
Składniki: 2 bochenki
Zakwas:
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Zacisze kuchenne
Zakwas:
- 150 g wody
- 150 g mąki pszennej białej - ja użyłam pszennej chlebowej T 750
- 10 - 15 g startera/zakwasu z lodówki
- 300 g zakwasu
- 100 g mąki gryczanej z kaszy gryczanej palonej
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej - użyłam graham gruboziarnistej
- 50 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 400 g mąki pszennej 750 lub 1050 - u mnie T 750
- 540 - 580 g wody
- 15g soli
- 30 g miodu
- 20 g masła w temperaturze pokojowej
- 100 - 130g smażonej cebuli
- Wieczorem przed wypiekiem wymieszałam zakwas z lodówki, wodę i mąkę i odstawiłam na całą noc na blacie kuchennym.
Przygotowanie chleba:
- Starter/zakwas wymieszałam na początek z mniejszą ilością wody bo każda mąką jest inna i inaczej chłonie wodę.
- Zawsze można dolać.
- Dodałam wymieszane ze sobą mąki, wyrobiłam mieszadłem hakowym na I biegu robota.
- Odstawiłam na 30 minut.
- Potem dodałam sól i miód i na II prędkości robota z mieszadłem hakowym wyrabiałam aż ciasto zaczęło odchodzić o ścianek misy.
- Trwa to ok. 15 - 25 minut.
- Cebulkę obrałam, pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oleju, wystudziłam.
- Do wyrobionego ciasta dodałam cebulkę i masło w małych kawałkach.
- Wyrabiałam aż ciasto wchłonęło składniki.
- Odstawiłam ciasto w pojemniku spryskanym olejem do wyrastania na ok. 3 godziny.
- Składałam w tym czasie 3 razy.
- Wyrośnięte ciasto wyjęłam na blat, uformowałam bochenki i ułożyłam je w koszykach rozrostowych.
- Piekarnik rozgrzałam do 240 C z opcją grzania góra/dół razem z garnkiem żeliwnym.
- Wyrośnięty chleb przełożyłam na papier do pieczenia i delikatnie przeniosłam do gorącego garnka.
- Piekłam chleb przez 15 minut z pokrywką, potem zdjęłam pokrywkę, obniżyłam temperaturę do 220 C i piekłam jeszcze 15 - 20 minut.
- Upieczony chleb studziłam na kratce.
- Cały sposób wyrabiania chleba u Leny na kanale.
Przepis od Leny
Chleb gryczany na blogach:
Konawalie w kuchniKuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Zacisze kuchenne
10 komentarze
Fantastyczny! Zazdroszczę i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńWspaniale Ci się upiekł. To pyszny i aromatyczny chleb. Dla mnie idealny na jesień. Dziękuję za październikowe spotkanie w Piekarni.
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu.
UsuńWspaniały bochen i widać, że bardzo puszysty i pachnie przez ekran. Do kolejnego wspólnego wypiekania.
OdpowiedzUsuńDo kolejnego Adam.
UsuńWspaniale ci się upiekł! Dziękuję za październikowe spotkanie. :)
OdpowiedzUsuńI ja dziękuję Madziu.
UsuńPyszny chlebek i cudnie Ci się udał :-) Do kolejnego spotkania w piekarni!
OdpowiedzUsuńDo kolejnego Marzenko.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.