poniedziałek, 24 października 2022

Chleb gryczany z cebulką

Październikowa Piekarnia Amber zastała nas w pięknej, pogodnej aurze gdy za oknem Polska Złota Jesień.
Dzisiejszy wypiek to przepyszny chleb a przepis na niego pochodzi z bloga Kuchnia Gucia, natomiast oryginał to chleb z kanału na You Tube hlebomoli.
Właścicielką kanału jest Ukrainka Lena która do niedawna prowadziła kanał prężnie ale od wybuchu wojny nie ma jej wcale.
Dla Leny wszystkiego najlepszego.
Chleb jest pyszny, aromatyczny, idealny do obróbki, polecam na śniadanie z masełkiem....pychotka!
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.

Składniki: 2 bochenki
Zakwas:
  • 150 g wody
  • 150 g mąki pszennej białej - ja użyłam pszennej chlebowej T 750
  • 10 - 15 g startera/zakwasu z lodówki
Ciasto:
  • 300 g zakwasu
  • 100 g mąki gryczanej z kaszy gryczanej palonej
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej - użyłam graham gruboziarnistej
  • 50 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 400 g mąki pszennej 750 lub 1050 - u mnie T 750
  • 540 - 580 g wody 
  • 15g soli
  • 30 g miodu
  • 20 g masła w temperaturze pokojowej 
  • 100 - 130g smażonej cebuli

Przygotowanie zakwasu:
  • Wieczorem przed wypiekiem wymieszałam zakwas z lodówki, wodę i mąkę i odstawiłam na całą noc na blacie kuchennym.
Przygotowanie chleba:
  • Starter/zakwas wymieszałam na początek z mniejszą ilością wody bo każda mąką jest inna i inaczej chłonie wodę. 
  • Zawsze można dolać.
  • Dodałam wymieszane ze sobą mąki, wyrobiłam mieszadłem hakowym na I biegu robota.
  • Odstawiłam na 30 minut.
  • Potem dodałam sól i miód i na II prędkości robota z mieszadłem hakowym wyrabiałam aż ciasto zaczęło odchodzić o ścianek misy.
  • Trwa to ok. 15 - 25 minut.
  • Cebulkę obrałam, pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oleju, wystudziłam.
  • Do wyrobionego ciasta dodałam cebulkę i masło w małych kawałkach.
  • Wyrabiałam aż ciasto wchłonęło składniki.
  • Odstawiłam ciasto w pojemniku spryskanym olejem do wyrastania na ok. 3 godziny.
  • Składałam w tym czasie 3 razy.
  • Wyrośnięte ciasto wyjęłam na blat, uformowałam bochenki i ułożyłam je w koszykach rozrostowych.
  • Bochny rosły ok. 1,5 - 2 godzin.
  • Można też wieczorem wstawić koszyki do lodówki a  rano upiec.
  • Piekarnik rozgrzałam do 240 C z opcją grzania góra/dół razem z garnkiem żeliwnym.
  • Wyrośnięty chleb przełożyłam na papier do pieczenia i delikatnie przeniosłam do gorącego garnka.
  • Piekłam chleb przez 15 minut z pokrywką, potem zdjęłam pokrywkę, obniżyłam temperaturę do 220 C i piekłam jeszcze 15 - 20 minut.
  • Upieczony chleb studziłam na kratce.
  • Cały sposób wyrabiania chleba u Leny na kanale.

Smacznego.
Przepis od Leny
Chleb gryczany na blogach:
Konawalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Zacisze kuchenne
"Podróże małe i duże"
Jesienne widoki

10 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger