Upiec szybko domowy chleb wcale nie jest tak trudno jak mawiają.
Wystarczy mieć kilka składników, potem poczekać aż urośnie i do piekarnika.
Potem będziemy się delektować się chlebem którego pozazdroszczą nam wszyscy.
No to do pieczenia moi drodzy.
Łatwy chleb na zakwasie.
- 1000 g mąki pszennej T 750
- 150 g zakwasu pszennego - dałam z lodówki
- 20 g soli
- 800 g wody
- pestki słonecznika do posypania
- Do dużej miski włożyłam zakwas, dodałam sól, wlałam wodę, wymieszałam.
- Potem dodałam mąkę i dokładnie wymieszałam.
- Foremki o rozmiarach 26 x 12 cm wysmarowałam masłem i wysypałam mąką.
- Przełożyłam do nich ciasto, wyrównałam wierzch, posypałam ziarenkami słonecznika.
- Nakryłam foremki folią spożywczą i pozostawiłam do wyrastania na całą noc na blacie kuchennym.
- Chleby wyrosną do wysokości foremki.
- Rano spryskałam wierzch chlebów wodą i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 50 - 60 minut.
- Upieczone chleby studziłam na kratce.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.