Szybko można wyczarować taką pyszną zupę z kapusty włoskiej.
Przeważnie gotuję ją kilka dni po tym jak robię gołąbki, czemu?
Do gołąbków zużywam duże liście wierzchnie a zostaje mi sam środek, pysznych i chrupiących liści, idealnie nadających się na zupę.
Próbujecie ze mną?
Zupa z kapusty włoskiej.
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 duża marchew
- 1/2 główki kapusty włoskiej
- 4 ziemniaki
- 1 laska kiełbasy wiejskiej
- 4 pieczarki
- 1000 ml bulionu drobiowego
- pieprz czarny
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 2 łyżki mąki pszennej
- kilka łyżek wody
- Wyszorowałam warzywa, ziemniaki obrałam, marchew pokroiłam w talarki, kapustę poszatkowałam, ziemniaki pokroiłam w kostkę.
- Kiełbasę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam w garnku na maśle.
- Wrzuciłam pokrojone w kostkę pieczarki, smażyłam 2 minuty.
- Dodałam potem kapustę, marchew i ziemniaki, smażyłam 5 minut.
- Zalałam całość bulionem i gotowałam 10 minut do miękkości warzyw.
- Na koniec doprawiłam solą i pieprzem, dodałam roztarty w dłoniach majeranek i tymianek, zagotowałam.
- Mąkę wymieszałam z wodą i wlałam do zupy, zagotowałam.
- Jeśli nie preferujecie zagęszczanych zup, pomińcie ten etap.
Przepis autorski
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.