Uwielbiam takie sałatki, dużo zielonych warzyw i różne tekstury.
Oczy jedzą same a potem brzuch.
Polecam do pracy czy do szkoły zapakować do pudełka, będzie znakomicie.
Sałatka na zielono.
- 1 szklanka grubego kuskusu perłowego
- 1/2 awokado pokrojonego w ćwiartki
- 1 brokuł podzielony na różyczki
- garść roszponki
- 1/2 szklanki ulubionych kiełków
- 1/4 główki małej czerwonej poszatkowanej kapusty
- 1/2 szklanki zielonego groszku - miałam z puszki
- 1 czerwona cebula pokrojona w plastry
- 1 średnia cukinia
- 10 zielonych oliwek
- 1/2 puszki soczewicy
- 10 ugotowanych brukselek
- ziarna granatu
- 1 łyżeczka pasty chili
- 3 łyżki soku z cytryny lub limonki
- sól morska
- pieprz czarny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- Czosnek przecisnęłam przez praskę do słoiczka, dodałam pozostałe składniki i dokładnie wymieszałam, potrząsając słoikiem.
Przygotowanie sałatki:
- Awokado podzieliłam na cząstki.
- Kuskus ugotowałam zgodnie z zaleceniem na opakowaniu.
- Brokuł gotowałam w osolonej i pocukrzonej wodzie 5 minuty, odcedziłam i schłodziłam.
- Ugotowałam brukselkę w tej samej wodzie co gotował się brokuł.
- Poszatkowałam drobno kapustę, posoliłam i lekko wygniotłam rękoma.
- Cukinię pokroiłam w plastry i grillowałam z obu stron aż się zrumieniła.
- Wszystkie składniki połączyłam w misce, polałam dressingiem, wymieszałam, posypałam pestkami granatu i gotowe.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.