środa, 28 września 2022

Tofu z Garam masala i warzywami

Idealny przepis dla wegan ale oczywiście nie tylko. 
My miłośnicy mięsa zajadamy danie ze smakiem.
Jest pożywne, pachnące i przepyszne.
Polecam gorąco.
Tofu po indyjsku.

Składniki:
Tofu Garam masala:
  • 320 g tofu naturalnego
  • 2 łyżki oleju 
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 300 ml mleczka kokosowego
Ryż z warzywami:
  • 200 g ryżu długoziarnistego
  • 1 czerwona cebula
  • olej do smażenia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 pomidor
  • 3/4 szklanki mrożonego groszku
  • szczypta kminu rzymskiego
  • garstka kiełków rzodkiewki
  • garść pomidorków koktajlowych
  • sól morska
  • pieprz czarny

Przygotowanie tofu:
  • Tofu pokroiłam w dużą kostkę i podsmażyłam na oleju na złoty kolor ze wszystkich stron.
  • Dodałam przyprawy, zalałam mleczkiem kokosowym i dodałam syrop klonowy, przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Gotowałam na maleńkim ogniu aż sos zgęstniał i zredukował się.
Przygotowanie ryżu:
  • Ryż zalałam wodą, dodałam szczyptę soli i ugotowałam na sypko.
  • Papryki pokroiłam w paski, cebulę w piórka, pomidora w kostkę.
  • Na rozgrzanym oleju podsmażyłam cebulę, potem dodałam papryki, smażyłam 5 minut.
  • Na koniec dodałam pomidora, przyprawy i smażyłam jeszcze 5 minut.
  • Wsypałam groszek, zagotowałam.
  • Doprawiłam do smaku i wymieszałam z ryżem.
  • Podałam warzywny ryż polany sosem z tofu, posypałam kiełkami rzodkiewki i połówkami pomidorków.
Smacznego.
Inspiracja przepisem Przemysława Ignaszewskiego
"Podróże małe i duże"
Na Rynku w Pułtusku woj. mazowieckie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger