Idealny przepis dla wegan ale oczywiście nie tylko.
My miłośnicy mięsa zajadamy danie ze smakiem.
Jest pożywne, pachnące i przepyszne.
Polecam gorąco.
Tofu po indyjsku.
Tofu Garam masala:
- 320 g tofu naturalnego
- 2 łyżki oleju
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka płatków chili
- szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- sól morska
- pieprz czarny
- 300 ml mleczka kokosowego
Ryż z warzywami:
- 200 g ryżu długoziarnistego
- 1 czerwona cebula
- olej do smażenia
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 pomidor
- 3/4 szklanki mrożonego groszku
- szczypta kminu rzymskiego
- garstka kiełków rzodkiewki
- garść pomidorków koktajlowych
- sól morska
- pieprz czarny
- Tofu pokroiłam w dużą kostkę i podsmażyłam na oleju na złoty kolor ze wszystkich stron.
- Dodałam przyprawy, zalałam mleczkiem kokosowym i dodałam syrop klonowy, przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Gotowałam na maleńkim ogniu aż sos zgęstniał i zredukował się.
Przygotowanie ryżu:
- Ryż zalałam wodą, dodałam szczyptę soli i ugotowałam na sypko.
- Papryki pokroiłam w paski, cebulę w piórka, pomidora w kostkę.
- Na rozgrzanym oleju podsmażyłam cebulę, potem dodałam papryki, smażyłam 5 minut.
- Na koniec dodałam pomidora, przyprawy i smażyłam jeszcze 5 minut.
- Wsypałam groszek, zagotowałam.
- Doprawiłam do smaku i wymieszałam z ryżem.
- Podałam warzywny ryż polany sosem z tofu, posypałam kiełkami rzodkiewki i połówkami pomidorków.
Inspiracja przepisem Przemysława Ignaszewskiego
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.