Figi na straganach to i tartę z figami warto upiec.
Smakuje jak najlepszy sernik, kremowe wnętrze, słodkie figi, pyszności.
Przepis wygrzebałam z książki Bartka Kieżuna "Italia do zjedzenia".
Warto jej popróbować, zachęcam.
Tarta z figami.
Ciasto:
- 100 g cukru lub ksylitolu lub erytrytolu
- 200 g masła
- 300 g mąki pszennej T 650
Krem:
- 400 ml śmietanki 30 %
- 4 jaja
- 150 g cukru - ja dałam 100 g ksylitolu
- laska wanilii
Kruszonka:
- 25 g masła
- 25 g cukru lub innego słodzika
- 25 g mąki pszennej T 650
- 6 dużych dojrzałych fig
- Z mąki, ksylitolu i masła zrobiłam kruszonkę, rozcierając składniki w palcach.
- Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia i wysypałam na dno kruszonkę.
- Wylepiłam nią dno i zrobiłam 2 cm brzeg.
- Piekłam spód w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 25 minut.
Przygotowanie kremu:
- Śmietankę zagotowałam z przecięta laską wanilii.
- Potem wyjęłam strąk i wyskrobałam ziarenka.
- Jaja roztrzepałam z ksylitolem.
- Do jaj ciągle mieszając wlałam gorącą śmietankę.
- Wlałam krem na podpieczony spód.
- Figi umyłam - to ważne bo od niemytych możemy zarazić się żółtaczką.
- Pokroiłam figi na połówki i ułożyłam na kremie.
- Piekłam tartę 15 minut.
Przygotowanie kruszonki na wierzch:
- Podane składniki roztarłam w pacach i zrobiłam kruszonkę.
- Po 15 minutach pieczenia wyjęłam tartę, posypałam kruszonką i dalej piekłam kolejne 15 minut.
Przepis kuchni włoskiej
2 komentarze
Wygląda pysznie. Nie robiłam nigdy takiej
OdpowiedzUsuńWarto spróbować, feeria smaków i aromatów.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.