poniedziałek, 12 września 2022

Tarta z kremem i świeżymi figami - Torta di fichi freschi

Figi na straganach to i tartę z figami warto upiec.
Smakuje jak najlepszy sernik, kremowe wnętrze, słodkie figi, pyszności.
Przepis wygrzebałam z książki Bartka Kieżuna "Italia do zjedzenia".
Warto jej popróbować, zachęcam.
Tarta z figami.

Składniki: tortownica 26 cm
Ciasto:
  • 100 g cukru lub ksylitolu lub erytrytolu
  • 200 g masła
  • 300 g mąki pszennej T 650
Krem:
  • 400 ml śmietanki 30 %
  • 4 jaja
  • 150 g cukru - ja dałam 100 g ksylitolu
  • laska wanilii
Kruszonka:
  • 25 g masła
  • 25 g cukru lub innego słodzika
  • 25 g mąki pszennej T 650
  • 6 dużych dojrzałych fig

Przygotowanie ciasta:
  • Z mąki, ksylitolu i masła zrobiłam kruszonkę, rozcierając składniki w palcach.
  • Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia i wysypałam na dno kruszonkę.
  • Wylepiłam nią dno i zrobiłam 2 cm brzeg.
  • Piekłam spód w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 25 minut.
Przygotowanie kremu:
  • Śmietankę zagotowałam z przecięta laską wanilii.
  • Potem wyjęłam strąk i wyskrobałam ziarenka.
  • Jaja roztrzepałam z ksylitolem.
  • Do jaj ciągle mieszając wlałam gorącą śmietankę.
  • Wlałam krem na podpieczony spód.
  • Figi umyłam - to ważne bo od niemytych możemy zarazić się żółtaczką.
  • Pokroiłam figi na połówki i ułożyłam na kremie.
  • Piekłam tartę 15 minut.
Przygotowanie kruszonki na wierzch:
  • Podane składniki roztarłam w pacach i zrobiłam kruszonkę.
  • Po 15 minutach pieczenia wyjęłam tartę, posypałam kruszonką i dalej piekłam kolejne 15 minut.
Smacznego
Przepis kuchni włoskiej
"Podróże małe i duże"
Fontanna na Rynku Żydowskim w Przysusze woj. mazowieckie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger