Robi się je szybko więc dużo czasu nie musicie rezerwować a pysznymi pierogami na pewno będziecie się delektować.
Zapraszam do lepienia pierogów.
Pierogi z mięsem.
Ciasto:
- 125 świeżego szpinaku + 100 ml wody
- 60 g wrzątku
- szczypta soli
- 1 i 1/2 łyżki oliwy
- ok. 450 g mąki pszennej T 650
Farsz:
- 250 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
- 1 mała cebula
- 1 łyżka oliwy
- sól morska
- pieprz czarny
- 2 łyżki lodowatej wody
Sos:
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- biała część małego pora
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szczypta cukru
- 1/2 szklanki bulionu
- 2 łyżki śmietany 12 %
- sól morska
- pieprz czarny
- Cebulkę posiekałam i podsmażyłam na oliwie.
- Mięso włożyłam do miski, dodałam przestudzoną cebulkę, sól i pieprz i wyrobiłam mięso.
- Na koniec dodałam lodowatą wodę aby mięso było soczyste i klejące i szybko wyrobiłam, odstawiłam.
Przygotowanie ciasta:
- Szpinak umyłam, wsypałam do garnka, zalałam 100 ml wody, nakryłam garnek pokrywką i zagotowałam.
- Potem zmiksowałam całość na gładką masę.
- Mąkę wsypałam do misy malaksera z solą i oliwą, wymieszałam.
- Teraz wlałam wodę szpinakową i wrzątek, wyrobiłam zwarte i elastyczne ciasto.
- Pozostawiłam aby przestygło.
- Potem wałkowałam na placek grubości 2 - 3 mm, wykrawałam szklanką krążki, nakładałam na nie farsz i zlepiałam brzegi.
- Ulepione pierogi gotowałam 3 minuty od momentu wypłynięcia.
Przygotowanie sosu:
- Posiekałam pora i poddusiłam go na maśle, dodałam bulion, koncentrat, oregano, sól i pieprz i zagotowałam.
- Na koniec dodałam śmietanę, nie gotowałam.
- Pierogi podałam na sosie pomidorowym.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.