czwartek, 22 września 2022

Sznycle z udźca cielęcego z sosem pieczarkowym

Delikatne mięso cielęce potrzebuje dobrej obróbki i oprawy aby smakowało wyśmienicie.
Tym razem wybrałam ostry sos pieczarkowy, który pasuje tutaj idealnie.
Polecam gorąco.
Sznycle cielęce.

Składniki:
  • 3 plastry udźca cielęcego
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1 łyżka masła klarowanego
Sos:
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • mały por
  • 250 g pieczarek
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1/2 szklanki bulionu wołowego
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • szczypta tymianku
Do podania:
  • brokuł ugotowany
  • kiełki rzodkiewki
  • listki roszponki
Przygotowanie sosu:
  • Pokroiłam w talarki umytego wcześniej pora, pieczarki po oczyszczeniu pokroiłam w plastry.
  • Na maśle podsmażyłam pora, potem dodałam pieczarki nie mieszając tylko lekko potrząsając patelnią przyrumieniłam grzyby.
  • Teraz wlałam śmietankę, dodałam sól, pieprz oraz tymianek, zagotowałam.
  • Gotowałam 2 - 3 minuty aż sos zgęstniał.
Przygotowanie sznycli:
  • Każdy kawałek mięsa lekko rozbiłam, posoliłam i oprószyłam pieprzem.
  • Smażyłam na rozgrzanym maśle z obu stron po 3 minuty, polewając mięso roztopionym masłem.
  • Podałam sznycle z ugotowanym na parze brokułem, roszponką i kiełkami rzodkiewki. 
Smacznego.
Pomysł własny
"Podróże małe i duże"
Płomień

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger