Delikatne mięso cielęce potrzebuje dobrej obróbki i oprawy aby smakowało wyśmienicie.
Tym razem wybrałam ostry sos pieczarkowy, który pasuje tutaj idealnie.
Polecam gorąco.
Sznycle cielęce.
- 3 plastry udźca cielęcego
- sól morska
- pieprz czarny
- 1 łyżka masła klarowanego
Sos:
- 1 łyżka masła klarowanego
- mały por
- 250 g pieczarek
- sól morska
- pieprz czarny
- 1/2 szklanki bulionu wołowego
- 100 ml śmietanki 30 %
- szczypta tymianku
Do podania:
- brokuł ugotowany
- kiełki rzodkiewki
- listki roszponki
- Pokroiłam w talarki umytego wcześniej pora, pieczarki po oczyszczeniu pokroiłam w plastry.
- Na maśle podsmażyłam pora, potem dodałam pieczarki nie mieszając tylko lekko potrząsając patelnią przyrumieniłam grzyby.
- Teraz wlałam śmietankę, dodałam sól, pieprz oraz tymianek, zagotowałam.
- Gotowałam 2 - 3 minuty aż sos zgęstniał.
Przygotowanie sznycli:
- Każdy kawałek mięsa lekko rozbiłam, posoliłam i oprószyłam pieprzem.
- Smażyłam na rozgrzanym maśle z obu stron po 3 minuty, polewając mięso roztopionym masłem.
- Podałam sznycle z ugotowanym na parze brokułem, roszponką i kiełkami rzodkiewki.
Pomysł własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.