poniedziałek, 26 września 2022

Pszenny chleb na zakwasie z nasionami chia

Nastała jesień, co prawda taką złotą, ciepłą to uwielbiam ale ta obecna jakaś taka od razu zimna, wietrzna i z deszczem.
W takim czasie zastała mnie Piekarnia Amber i wspólne wrześniowe wypiekanie.
Miło jest włączyć piekarnik razem z innymi prawie w tym samym czasie i grzać się w cieple pieczonego chleba.
Tym razem wypiekaliśmy chleb na zakwasie z nasionami chia.
Chleb jest magiczny, ma chrupiąca skórkę i idealny, miękki i sprężysty miękisz.
Jest pyszny i zdrowy.
Przepis na chleb pochodzi z bloga Gotowanie u Oli.
Dzięki Ola ze ten przepis.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
Chleb na zakwasie.

Składniki: 1 bochen
  • 100 g zakwasu żytniego razowego dokarmionego 10 - 12 h wcześniej
  • 500 g mąki pszennej chlebowej T 750 - dałam T 650
  • 370 g wody
  • 10 g soli
  • duża garść nasion chia

Przygotowanie chleba:
  • Do misy robota wsypałam mąkę, wlałam wodę i dodałam zakwas, mieszałam do momentu aż nie było widać suchej mąki, jakieś 3 minuty na I biegu.
  • Przykryłam misę i odstawiłam na 60 minut.
  • Po tym czasie dodałam sól i nasiona chia, zaczęłam wyrabiać przy użyciu mieszadła hakowego aż ciasto stało się elastyczne i odchodziło od naczynia choć było luźne.
  • Wyrabiałam na II biegu robota.
  • Ciasto można wyrabiać ręcznie.
  • Odstawiłam pod przykryciem na 45 minut, po czym złożyłam je nie wyjmując z miski.
  • Składając je rozciągałam z boku do góry i wciskałam do środka ciasta i tak z czterech stron.
  • Potem przykryłam i ciasto dalej rosło.
  • Składałam chleb 4 razy co 45 minut czyli w sumie chleb wyrastał około 3 - 4 godzin.
  • Potem wyjęłam ciasto na blat, uformowałam bochenek.
  • Bochenek umieściłam w koszyku rozrostowym i wstawiłam do lodówki na ok. 18 godzin w temperaturze 5 C.
  • Po tym czasie piekarnik nagrzałam razem z garnkiem żeliwnym z pokrywką do 250 C.
  • Wyrośnięty chleb prosto z lodówki przełożyłam do gorącego garnka, nacięłam żyletką, nakryłam pokrywką i piekłam 20 minut.
  • Potem zdjęłam pokrywkę, obniżyłam temperaturę do 220 C i piekłam kolejne 20 minut.
  • Upieczony chleb studziłam na kratce.

Smacznego.
Przepis od Oli.
Chleb z chia na blogach:
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne
"Podróże małe i duże"
Jesienne czarowanie na niebie

12 komentarze

  1. Pysznie wypieczony, chrupiąca skórka. Świetny chleb na wrzesień. Dziękuję za wspólny czas w Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cudny chleb wybrałaś Aniu do wspólnego wypiekania. I ja dziękuję.

      Usuń
  2. Piękny puszysty miękisz - gratuluję i do kolejnego wspólnego wypiekania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dziękuję, dziękuję i czekam na nasze październikowe wypiekanie.

      Usuń
  3. Wspaniały i ma śliczne "dziury"! Dziękuję za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W Twoich ustach Aniu to prawdziwy komplement, Ty pieczesz najpiękniejsze chlebki, dziękuję.

      Usuń
  4. Mniam, pachnie przez monitor:-) Cudny! Miejmy nadzieję, że jeszcze przyjdą piękne i ciepłe jesienne dni.

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudnie Ci się upiekł. Ciepłe pozdrowienia ślę. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały u Ciebie bochenek! Dziękuję za wspólny wrzesień!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger