Fajne, pożywne i smakowite śniadanie dziś proponuję dla wszystkich: małych i dużych.
Szybko się je robi dlatego czasu nie zajmuje wiele aby znakomite podpłomyki wskoczyły na nasze talerze.
Wystarczy przygotować ciasto a potem tylko piec na patelni z dodatkami pyszne podpłomyki.
Podpłomyki z serem i pastrami.
Ciasto:
- 200 g mąki samorosnącej
- 2 łyżki oliwy
- 8 łyżek jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatki:
- 100 g sera cheddar
- 125 g mozzarelli
- 100 g pastrami wołowego w plastrach
- pikle ogórkowe
- listki mięty
- Do misy malaksera wsypałam mąkę, dodałam jogurt, oliwę i sól i wyrobiłam gładkie i elastyczne ciasto.
- Uformowałam wałek i podzieliłam je na 6 kawałków.
Przygotowanie podpłomyków:
- Ser cheddar starłam na tarce o grubych oczkach.
- Mozzarellę pokroiłam w paski.
- Uformowane placki piekłam na suchej patelni z jednej strony aż się zrumieniły a potem przewróciłam na drugą stronę i na każdym ułożyłam paski mozzarelli, pastrami, pikle i posypałam cheddarem.
- Piekłam/smażyłam aż zrumieniły się a ser rozpuścił.
- Posypałam porwanymi listkami mięty.
Przepis: ciasto na podpłomyki od Jamie Oliver
Reszta moja
2 komentarze
Podpłomyki są super. Często robię z pomidorami i serem burratą i świeżą bazylią. :)
OdpowiedzUsuńSandra tez pysznie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.