niedziela, 11 września 2022

Mięsny pieróg z patelni

Taki sobie pieróg wymyśliłam nie chcąc odpalać piekarnika.
Będzie smakowicie, aromatycznie i odżywczo.
Polecam na obiad, kolację czy śniadanie, w pudełku do pracy będzie znakomity.
Mięsny pieróg z patelni.
Składniki:
Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej T 650
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • szczypta soli
Farsz:
  • 1 i 1/2 szklanki porwanego mięsa gotowanego - u mnie pręga wołowa
  • 1 łyżka ostrej pasty z papryki
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka oliwy
  • 250 g mozzarelli w plastrach
Dodatkowo: 
  • 2 łyżki oliwy
Przygotowanie pieroga:
  • Z mąki, oliwy, soli, proszku do pieczenia i wody zagniotłam elastyczne ciasto.
  • Podzieliłam je na dwie części.
  • Cebulę do farszu posiekałam drobno i podsmażyłam na oliwie.
  • Jedną część ciasta rozwałkowałam na placek trochę większy od patelni, włożyłam go na zimną patelnię, wywinęłam brzegi na zewnątrz patelni.
  • Posmarowałam ciasto pastą z ostrej papryki.
  • Na cieście rozłożyłam podsmażoną cebulkę, porwane kawałki mięsa oraz plastry mozzarelli.
  • Teraz położyłam drugi kawałek ciasta rozwałkowany na placek.
  • Brzegi pierwszego placka zlepiłam z drugim tworząc falbankę.
  • Postawiłam patelnię na ogniu, wlałam łyżkę oliwy i smażyłam po 10 minut z każdej strony na małym ogniu.
  • Po przewróceniu na drugą stronę podlałam drugą łyżka oliwy aby pieróg się nie spalił.
Smacznego.
Przepis autorski
"Podróże małe i duże"
Na niebie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger