Taki sobie pieróg wymyśliłam nie chcąc odpalać piekarnika.
Będzie smakowicie, aromatycznie i odżywczo.
Polecam na obiad, kolację czy śniadanie, w pudełku do pracy będzie znakomity.
Mięsny pieróg z patelni.
Składniki:Ciasto:
- 250 g mąki pszennej T 650
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki letniej wody
- szczypta soli
Farsz:
- 1 i 1/2 szklanki porwanego mięsa gotowanego - u mnie pręga wołowa
- 1 łyżka ostrej pasty z papryki
- 1 szalotka
- 1 łyżka oliwy
- 250 g mozzarelli w plastrach
Dodatkowo:
- 2 łyżki oliwy
- Z mąki, oliwy, soli, proszku do pieczenia i wody zagniotłam elastyczne ciasto.
- Podzieliłam je na dwie części.
- Cebulę do farszu posiekałam drobno i podsmażyłam na oliwie.
- Jedną część ciasta rozwałkowałam na placek trochę większy od patelni, włożyłam go na zimną patelnię, wywinęłam brzegi na zewnątrz patelni.
- Posmarowałam ciasto pastą z ostrej papryki.
- Na cieście rozłożyłam podsmażoną cebulkę, porwane kawałki mięsa oraz plastry mozzarelli.
- Teraz położyłam drugi kawałek ciasta rozwałkowany na placek.
- Brzegi pierwszego placka zlepiłam z drugim tworząc falbankę.
- Postawiłam patelnię na ogniu, wlałam łyżkę oliwy i smażyłam po 10 minut z każdej strony na małym ogniu.
- Po przewróceniu na drugą stronę podlałam drugą łyżka oliwy aby pieróg się nie spalił.
Przepis autorski
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.