Turecki placek wprost z tureckiego stołu na Wasz, jak to możliwe?
Wystarczy postępować zgodnie z radami Bartka Kieżuna z książki "Stambuł do zjedzenia".
Polecam bardzo gorąco, może z barszczykiem?, a może tak jak zajada się pizzę?
Zapraszam gorąco.
Lahmacun.
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 200 ml letniej wody
- 7 g drożdży suchych instant
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka soli
Farsz:
- 350 g mielonej jagnięciny lub wołowiny
- 1 żółte cebule
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 długa zielona papryka
- 1 łyżeczka pull biber - ostrej tureckiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- garść posiekanej natki pietruszki
Dodatkowo:
- ćwiartki cytryny
- natka pietruszki do posypania
- Z mąki, drożdży, cukru, soli i wody zagniotłam szybko gładkie ciasto.
- Odłożyłam ciasto w ciepłe miejsce do wyrastania na ok. 40 minut.
- Po tym czasie zagniotłam ciasto jeszcze raz, uformowałam wałek i podzieliłam go na 5 równych części.
- Ponownie nakryłam ściereczką i odstawiłam na 20 minut do wyrastania.
Przygotowanie farszu:
- Mięso mielone wymieszałam z koncentratem pomidorowym.
- Potem dodałam drobniutko pokrojoną w kosteczkę cebulą, posiekany czosnek oraz posiekaną paprykę.
- Dodałam natkę i wędzoną paprykę, pull biber, sól i wyrobiłam na jednolitą masę.
Przygotowanie lahmacun:
- Każdy kawałek ciasta rozwałkowałam na niezbyt gruby placek.
- Na każdy placek nałożyłam porcję farszu.
- Piekłam placki w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 15 minut.
- Posypałam natka pietruszki i skropiłam sokiem z cytryny.
- Podałam z barszczykiem czerwonym, pyszności.
Przepis kuchni tureckiej
"Podróże małe i duże"
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.