Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera "Jamie gotuje po włosku".
Wydaje się patrząc na przepis że danie będzie mega ostre a tak nie jest.
Używamy tutaj całych papryczek które oddają swój smak potrawie a nie musicie ich jeść, chyba że ktoś uwielbia ostre smaki.
W przepisie Jamiego jest cały kurczak, ja użyłam udek kurczaka bez skóry i kości, wyszło znakomicie.
Ja robiłam z połowy porcji.
Polecam danie gorąco.
Kurczakowe bastardo.
Składniki: - 1 cały kurczak ok. 1500 - 2000 g lub uda z kurczaka bez skóry i kości w tej samej wadze
- oliwa z oliwek
- 20 ząbków czosnku
- 20 świeżych listków laurowych
- 20 papryczek chili
- 100 ml czerwonego octu winnego
- opcjonalnie 1 łyżeczka płynnego miodu
- Kurczaka usmażyłam na rozgrzanej oliwie ze wszystkich stron na złoty kolor.
- Smażyłam ok. 15 minut.
- Chili ponakłuwałam widelcem i wrzuciłam na patelnię obok kurczaka tak samo jak i obrane całe ząbki czosnku oraz liście laurowe.
- Teraz smażyłam całość 2 minuty.
- Wlałam ocet, odrobinę wody.
- Przykryłam pogniecionym papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika na 35 - 40 minut w temperaturze 180 C z opcją grzania góra/dół.
- Pod koniec pieczenia skropiłam mięso miodem i wstawiłam jeszcze na 5 minut do pieczenia.
- Upieczone chili, obrałam z ziarenek i posiekałam, rozgniotłam upieczony czosnek i wymieszałam z sokami z patelni.
- Podałam kurczaka z sosem, surówką z czerwonej kapusty i brukselką.
Przepis od Jamie Oliver
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.