Dobry krupnik to wyzwanie ale warte zachodu.
Dziś mój krupnik ugotowałam na sercach drobiowych i wyszedł znakomity.
Polecam na pyszny obiad.
Krupnik na sercach.
Składniki:- 500 g serc drobiowych
- 2000 ml wody
- 4 liście laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarenka pieprzu
- sól morska
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 bulwy średniego selera
- 1 średni por
- 4 średnie ziemniaki
- 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej grubej
- Serca wymyłam, usunęłam żyłki i zalałam wodą, zagotowałam.
- Dodałam ziele angielskie i liście laurowe pieprz i sól.
- Gotowałam 30 minut.
- W czasie jak serca się gotowały przygotowałam warzywa.
- Wyszorowałam je i starłam na tarce o grubych oczkach, ziemniaki pokroiłam w kostkę, pora pokroiłam w talarki.
- Po 30 minutach dodałam warzywa do garnka , wsypałam kaszę.
- Gotowałam ok. 20 minut.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Pomysł własny.
2 komentarze
Zupa z dzieciństwa. Nigdy nie lubiłam jej :D
OdpowiedzUsuńKażdy ma jakąś traumę z dzieciństwa u mnie był to serek waniliowy z pajdą chleba z masłem. A czemu nie lubiłaś jej?
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.