wtorek, 6 września 2022

Krupnik na sercach drobiowych

Dobry krupnik to wyzwanie ale warte zachodu.
Dziś mój krupnik ugotowałam na sercach drobiowych i wyszedł znakomity.
Polecam na pyszny obiad.
Krupnik na sercach.
Składniki:
  • 500 g serc drobiowych
  • 2000 ml wody
  • 4 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu
  • sól morska
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 bulwy średniego selera
  • 1 średni por
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej grubej 
Przygotowanie dania:
  • Serca wymyłam, usunęłam żyłki i zalałam wodą, zagotowałam.
  • Dodałam ziele angielskie i liście laurowe pieprz i sól.
  • Gotowałam 30 minut.
  • W czasie jak serca się gotowały przygotowałam warzywa.
  • Wyszorowałam je i starłam na tarce o grubych oczkach, ziemniaki pokroiłam w kostkę, pora pokroiłam w talarki.
  • Po 30 minutach dodałam warzywa do garnka , wsypałam kaszę.
  • Gotowałam ok. 20 minut.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Makowe pole

2 komentarze

  1. Zupa z dzieciństwa. Nigdy nie lubiłam jej :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy ma jakąś traumę z dzieciństwa u mnie był to serek waniliowy z pajdą chleba z masłem. A czemu nie lubiłaś jej?

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger