Dziś krem pyszny i zdrowy z kaszy jaglanej i daktyli.
Deser jest tak pyszny że trzeba odciągać biesiadników od pucharków 😉
Krem waniliowy.
Krem:
- 1 szklanka kaszy jaglanej suchej
- 1 i 3/4 szklanki wody
- 1/2 laski wanilii
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki syropu z agawy
- 2 łyżki miodu lipowego
Karmel:
- 100 g suszonych daktyli
- 1 i 1/2 szklanki gorącej wody
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 banan
- 1/2 szklanki podprażonych orzechów ziemnych
- Kaszę jaglana wsypałam na sito, przepłukałam wrzącą wodą i wsypałam do garnka z grubym dnem.
- Dolałam wodę i ziarenka z wanilii, gotowałam 20 minut a potem zostawiłam jeszcze na 10 minut pod przykryciem zdjąwszy z palnika.
- Wystudziłam.
- Daktyle zalałam gorącą wodą i pozostawiłam na godzinę aby napęczniały.
- Potem daktyle zmiksowałam dodając wodę z moczenia aż stały się półpłynną masą.
- Dodałam szczyptę soli.
- Kaszę zmiksowałam z mlekiem, miodem i syropem z agawy na gładki krem.
- Do pucharków nałożyłam na dnie orzeszki ziemne, połowę kremu waniliowego, karmel daktylowy i resztę kremu.
- Na wierzchu ułożyłam plastry banana oraz podprażone wcześniej na suchej patelni orzeszki ziemne.
Przepis z archiwum
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.