środa, 14 września 2022

Kopytka z batatów z sosem pomidorowym

Nie ma mowy aby komuś danie nie smakowało, jedyny powód że nie może jeść poszczególnych  składników, inaczej uszy się będą trzęsły tak będziecie wcinać.
Do rzeczy: ugotować bataty, zrobić pure i do dzieła, potem będzie szybko.
Kopytka z batatów.

Składniki:
Kopytka:
  • 500 g pure z upieczonych batatów
  • 110 g mąki pszennej T 650
  • 80 g skrobi ziemniaczanej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli
Sos pomidorowy:
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • szczypta oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • 330 g passaty pomidorowej
  • szczypta cukru
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • listki bazylii
Przygotowanie sosu:
  • Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam na nim cebulę ok. 3 minut.
  • Dodałam czosnek, smażyłam 30 sekund.
  • Teraz wlałam passatę, sól, pieprz i gotowałam aż sos zgęstniał.
  • Doprawiłam do smaku solą, oregano i cukrem.
Przygotowanie kopytek:
  • Najpierw upiekłam bataty w piekarniku nagrzanym do 190 C przez 45 minut, przekrojone na połówki i skropione oliwą.
  • Potem je wystudziłam i zrobiłam z nich pure.
  • Do pure dodałam obie mąki, gałkę, sól i zagniotłam gładkie ciasto.
  • Podzieliłam je na trzy kawałki, z każdego zrobiłam wałek i kroiłam jak zwykłe kopytka po skosie.
  • Gotowałam kluski we wrzącej, osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia.
  • Podałam kopytka na sosie, polane oliwą, posypane pieprzem świeżo mielonym i listkami bazylii.
Smacznego.
Przepis Ina Rybarczyk
"Podróże małe i duże"
Pantofelniki

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger