W sezonie używajcie grzybów świeżych a poza nim grzybów mrożonych.
Danie jest bardzo aromatyczne i smakuje wybornie.
Użyłam tutaj kaszy gryczanej niepalonej i była w daniu wyśmienita.
Zaczynamy gotowanie, zapraszam.
Kaszotto z grzybami.
- ok. 1000 g grzybów leśnych mieszanych
- 1/2 szklanka wina Tokaj
- 1 i 1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
- 1 szalotka
- 1 zielona papryka
- 2 - 2 i 1/2 szklanki bulionu
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 gałązka rozmarynu
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 1 papryczka habanero
- 1 duży ząbek czosnku
- natka pietruszki do posypania
- Grzyby oczyściłam i pokroiłam na mniejsze kawałki, jeśli macie mrożone to chwilę je odmroźcie aby można było je kroić.
- Na patelni rozgrzałam masło i podsmażałam posiekaną szalotkę, grzyby, lekko je posoliłam.
- Smażyłam jakieś 5 minut.
- Paprykę drobno posiekałam i wrzuciłam do grzybów, dodałam także całą gałązkę rozmarynu, posiekaną bez pestek papryczkę habanero i posiekany czosnek.
- Smażyłam 3 minuty.
- Dodałam kaszę i smażyłam minutę.
- Teraz wlałam na patelnię wino i smażyłam aż odparowało.
- Wlałam bulion, dodałam sól i pieprz i gotowałam pod przykryciem 15 minut.
- Potem wyłączyłam ogień i pozostawiłam danie na 5 minut aby kasza "doszła".
- Na talerzu posypałam posiekaną natką pietruszki.
Przepis własny.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.