Kardamon jest byliną należącą do rodziny imbirowatych.
Posiada wiele synonimów jednak popularnie zwiemy go kardamonem.
Kardamon jest przyprawą bardzo popularną, która ze względu na swoje właściwości lecznicze znalazła zastosowanie nie tylko w kuchni, lecz także w medycynie naturalnej.Właściwości kardamonu doceniali już starożytni Chińczycy.
Stosowali kardamon w celu leczenia bólu brzucha, zaparć, biegunek oraz innych dolegliwości układu pokarmowego.
W medycynie naturalnej, w kuchni oczywiście też wykorzystuje się nie tylko nasiona kardamonu, lecz także olejek kardamonowy, otrzymywany z owoców kardamonu.
Kardamon posiada witaminę C, B6, niacynę, Ca, Fe, Mg, F, P, Na i Zn.
Kardamon posiada witaminę C, B6, niacynę, Ca, Fe, Mg, F, P, Na i Zn.
Kardamon ma ostry, korzenny, słodki i piekący smak oraz cytrynowo - imbirowy zapach, dzięki czemu pobudza apetyt.
Ja uwielbiam kardamon w dużych ilościach, kocham ten smak i aromat.
Spotyka się trzy rodzaje kardamonu: zielony czyli malabarski, czarny i kardamon który używa się tylko na ziemi afrykańskiej.
Ciekawostka:
Ciekawostka:
10 strączków kardamonu to 1 i 1/2 łyżeczki sproszkowanej przyprawy.
Świeży kardamon najlepiej przechowywać w strączkach bo sproszkowany szybko się utlenia i tarci swoje właściwości.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.