Sezon grzybowy w pełni warto więc, jeśli tylko wejdziecie w posiadanie tego pysznego grzyba dołożyć go do gulaszu z ser drobiowych.
Można już nawet kupić siedzunia sosnowego na straganach, rozejrzyjcie się.
Potem do kuchni i gotujemy.
Gulasz z serc drobiowych.
Składniki:- 500 g serc drobiowych
- 2 łyżki maki pszennej
- 3 marchewki
- 1 cebula
- 1 siedzuń sosnowy
- 500 ml bulionu drobiowego
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól morska
- pieprz czarny
Do podania:
- 1 szklanka kuskusu perłowego
- 2 szklanki bulionu wołowego
- Siedzunia podzieliłam na kawałki i dokładnie wymieszałam bo ma on tyle zakamarków że może w nich być piasek.
- Trzeba to zrobić bardzo dokładnie a ponieważ jest to grzyb elastyczny to wody nie wciągnie i można go myć pod bieżącą wodą.
- Serca umyłam, odcięłam żyłki i niepotrzebne błonki, przekroiłam wzdłuż na połowy.
- Mięso wymieszałam z mąką i podsmażyłam na maśle na złoty kolor.
- Teraz wrzuciłam obraną marchew, pokrojoną w talarki, smażyłam 2 minuty.
- Dodałam pokrojoną w piórka cebulę i dalej smażyłam 2 minuty.
- Teraz wlałam bulion, wrzuciłam podzielonego siedzunia i gotowałam ok. 20 minut na maleńkim ogniu.
- Jeśli mięso jest jeszcze twarde to gotujcie jeszcze z 10 minut.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
- Kuskus perłowy zalałam bulionem i gotowałam ok. 15 minut.
- Podałam gulasz z kuskusem.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.