poniedziałek, 5 września 2022

Gulasz z serc drobiowych z groszkiem i ciecierzycą

Nie wiem czemu tak często pomijamy w naszych kuchniach podroby.
Mają niską cenę, są bardzo smaczne i zaspokoją głód niejednego smakosza mięsa.
W moim dzisiejszym daniu wykorzystałam serca drobiowe, warto było.
Gulasz wyszedł pyszny i pożywny, polecam.
Gulasz z serc drobiowych.
Składniki:
  • 1 cebula
  • 500 g serc drobiowych
  • 150 ml mleka
  • 1 szklanka ciecierzycy ugotowanej
  • 1/2 szklanki groszku zielonego
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • kiełki soczewicy
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej wiejskiej grubej
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu do kaszy
Przygotowanie dania:
  • Serca drobiowe wymyłam, wypłukałam krew i wrzuciłam do miski, zalałam mlekiem i odstawiłam na 2 godziny.
  • Po tym czasie wyjęłam je z mleka, osuszyłam, przekroiłam wzdłuż na połówki i zalałam bulionem.
  • Gotowałam 30 - 40 minut.
  • Na patelni rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej posiekaną w piórka cebulę, dodałam mąkę i smażyłam 30 sekund.
  • Przełożyłam do mięsa.
  • Dodałam ciecierzycę, groszek, zagotowałam.
  • Gotowałam jeszcze 5 minut.
  • Doprawiłam solą i pieprzem do smaku, wsypałam roztarty w dłoniach majeranek.
  • Kaszę zalałam bulionem i gotowałam 15 minut, pozostawiłam pod przykryciem jeszcze na 5 minut.
  • Podałam gulasz z kaszą, posypane kiełkami soczewicy.
Smacznego.
Przepis własny
"Podróże małe i duże"
Kasztanowiec czerwony

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger