Nie wiem czemu tak często pomijamy w naszych kuchniach podroby.
Mają niską cenę, są bardzo smaczne i zaspokoją głód niejednego smakosza mięsa.
W moim dzisiejszym daniu wykorzystałam serca drobiowe, warto było.
Gulasz wyszedł pyszny i pożywny, polecam.
Gulasz z serc drobiowych.
Składniki:- 1 cebula
- 500 g serc drobiowych
- 150 ml mleka
- 1 szklanka ciecierzycy ugotowanej
- 1/2 szklanki groszku zielonego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka majeranku
- kiełki soczewicy
- sól morska
- pieprz czarny
- 1 szklanka bulionu
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej wiejskiej grubej
- 1 i 1/2 szklanki bulionu do kaszy
- Serca drobiowe wymyłam, wypłukałam krew i wrzuciłam do miski, zalałam mlekiem i odstawiłam na 2 godziny.
- Po tym czasie wyjęłam je z mleka, osuszyłam, przekroiłam wzdłuż na połówki i zalałam bulionem.
- Gotowałam 30 - 40 minut.
- Na patelni rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej posiekaną w piórka cebulę, dodałam mąkę i smażyłam 30 sekund.
- Przełożyłam do mięsa.
- Dodałam ciecierzycę, groszek, zagotowałam.
- Gotowałam jeszcze 5 minut.
- Doprawiłam solą i pieprzem do smaku, wsypałam roztarty w dłoniach majeranek.
- Kaszę zalałam bulionem i gotowałam 15 minut, pozostawiłam pod przykryciem jeszcze na 5 minut.
- Podałam gulasz z kaszą, posypane kiełkami soczewicy.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.