Została mi resztka masy makowej - tak, tak czasami i takiej używam oraz miałam w lodówce ciasto francuskie.
Pomysłu nie trzeba było długo szukać.
Ciastka z makiem wyszły idealnie, polecam.
Ciastka makowe.
Składniki:- 2 płaty ciasta francuskiego z masłem po 270 g każdy
- ok. 100 g gotowej masy makowej
- 1 żółtko
- Płaty ciasta wyjęłam z lodówki i pokroiłam na 12 równych kwadratów.
- W połowie wycięłam kieliszkiem dziurki, wyjęłam krążki ciasta ze środka.
- Brzegi kwadratu bez dziur posmarowałam rozbełtanym żółtkiem.
- Kwadraty z dziurami nałożyłam na te bez dziur.
- W dziurki nałożyłam masę makową.
- Wierzch ciastek posmarowałam żółtkiem.
- Piekłam ciastka piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 15 minut.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
2 komentarze
Odpada, nie lubię maku.
OdpowiedzUsuńAle nie ma obowiązku Claudio
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.