Fasolka po turecku jest daniem jednogarnkowym, podawanym w Turcji bardzo często.
Danie podawane jest na zimno, jednak ja wolę na ciepło, ale tutaj pełna dowolność.
Najlepiej ją zrobić dnia poprzedzającego spożywanie bo wtedy jest jeszcze lepsza.
Zachęcam do spróbowania.
Fasolka po turecku.
- 2 szklanki suchej fasoli typu "Jaś"
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża papryka
- 1 marchewka
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- od 1/2 do 3/4 puszki pomidorów
- 2 duże ziemniaki
- sok z cytryny do smaku
- sól morska
- pieprz
- duża szczypta cukru do smaku
- natka pietruszki do posypania
- Fasolę namoczyłam w zimnej wodzie dzień wcześniej na noc.
- Potem wylałam wodę, przepłukałam fasolę i zalałam nową wodą.
- Gotowałam 30 minut aby była pół miękka.
- Cebulę pokroiłam w kostkę, czosnek drobno posiekałam, paprykę pokroiłam w kostkę a marchew w plasterki.
- Ziemniaki z kolei pokroiłam w kostkę.
- Na oliwie zeszkliłam cebulę, dodałam paprykę, ziemniaki, pomidory i posiekany czosnek.
- Smażyłam 5 minut.
- Wlałam szklankę wody i gotowałam aż ziemniaki będą na wpół miękkie.
- Wtedy dodałam fasolkę, wlałam wody tyle aby warzywa były prawie zanurzone.
- Doprawiłam solą, pieprzem i cukrem, gotowałam ok. 30 minut aby fasolka była kremowa i mięciutka.
- Na talerzu posypałam posiekaną natką pietruszki.
- Podałam z bagietką.
Źródło TureckiSklep.pl
4 komentarze
Będziemy wdzięczni za podlinkowanie frazy TureckiSklep.pl zamiast słowa źródło, w przypadku korzystania z naszych przepisów
OdpowiedzUsuńJasne że tak.
UsuńPięknie dziękujemy :)
OdpowiedzUsuńI ja również.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.