Przepis na tak podaną fasolę towarzyszy mi od ponad 20 lat i zawsze jest smacznie i pożywnie a czy ostro? jak lubisz ostro zrób tak, my preferujemy pikantnie.
Często podaję fasolkę z bagietką, można z ryżem, można też bez niczego, jak lubicie.
Zajadajcie ze smakiem.
Fasola po meksykańsku.
Składniki:- 3 puszki po 400 g czerwonej fasoli
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 2 cebule
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 150 ml przecieru pomidorowego
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki czerwonego półsłodkiego wina
- 1/2 szklanki oleju
- sól morska
- pieprz czarny
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 papryczka chili
- odrobina sosu tabasco
- Pokroiłam w piórka cebulę i chili bez pestek i podsmażyłam w dużym garnku na połowie oleju.
- Paprykę obrałam i pokroiłam na kawałki, dorzuciłam do cebuli, smażyłam 5 minut.
- Mięso podsmażyłam na patelni na reszcie oleju, dodałam do warzyw.
- Smażyłam razem jeszcze 5 minut.
- Teraz wlałam wino i dodałam przecier pomidorowy, wsypałam słodką paprykę i gotowałam 5 minut.
- Na koniec dodałam fasolę wraz z zalewą oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, dusiłam 10 minut.
- Doprawiłam sosem tabasco.
Przepis kuchni meksykańskiej
2 komentarze
Nie dla mnie, nie jestem fanką fasoli.
OdpowiedzUsuńA co jadasz Claudio? bo dania też Ci wszystkie nie odpowiadają?
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.