Robicie domowe octy? ja pierwszy raz zrobiłam niejako z przypadku.
Nastawiłam wino i dałam za mało cukru i tak oto swój pierwszy domowy ocet wypiłam na zdrowie.
Teraz mam pełną szafkę różnych octów które używam do sałatek, zup, sosów a te domowe nadają potrawom niepowtarzalnego smaku i są bardzo zdrowe.
Dziś ocet z ciemnych ogrodowych winogron.
Co roku na działkach przyjaciół, znajomych obradza a ja zawsze dostane wiadereczko do przerobienia.
Czas na ocet.
Ocet z ciemnych winogron.
- 750 g owoców ciemnego winogrona
- 100 g cukru białego
- 1000 ml wody
- Owoce winogrona umyłam i obrałam od gałązek.
- Wrzuciłam do słoja, zgniotłam tłuczkiem.
- Wodę zagotowałam z cukrem, wystudziłam.
- Do słoja z owocami wlałam zimną, słodką wodę.
- Jeśli gdzieś macie "matkę" z poprzednich nastawów to wrzućcie, jeśli nie też będzie ok.
- Przykryłam słój gęstą gazą i odstawiłam na 1,5 - 2 miesiące w ciemnym miejscu.
- Pierwsze dwa tygodnie mieszałam codziennie.
- Potem można słoik zakręcić ale tak nie do końca aby fermentacja nie rozwaliła słoja.
- Po czasie fermentacji, ok. 2 miesiące, przecedziłam ocet i wstawiłam w ciemne miejsce aby dojrzewał, choć już nadaje się do spożycia.
- Spróbujcie dodać do sałatki, jaki on ma głęboki smak.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.