Miałam pyszną fasolkę Mamut i nie mogłam jej tutaj nie wykorzystać.
Danie jest pachnące, pyszne i treściwe, polecam.
Daal z fasolką i kiełbaskami.
- 1 średni por
- 500 g fasoli Mamut
- 1 mały kalafior
- 1 mała czerwona papryka
- 400 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki grysu chili
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- szczypta cukru trzcinowego
- 100 ml śmietanki 12 %
- 250 g małych kiełbasek
- 300 ml bulionu warzywnego
- W dużym rondlu podgrzałam olej i masło i podsmażyłam na nim posiekanego pora aż zmiękł.
- Dodałam cukier, sól, pieprz, kurkumę, kmin i smażyłam minutę ciągle mieszając.
- Teraz dodałam podzielonego na różyczki kalafiora oraz posiekaną łodygę.
- Chwilę smażyłam i wrzuciłam fasolę i pokrojoną w dużą kostkę paprykę.
- Wlałam bulion, dodałam passatę i gotowałam do miękkości warzyw, jakieś 10 minut.
- Teraz wlałam śmietankę, zagotowałam i wrzuciłam kiełbaski aby się ogrzały.
- Posypałam grysem chili.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.