Mega pyszne, cudnie oczy chłoną smaki na sam widok tego deseru.
Czas na świeże figi jest tak krótki że trzeba z niego korzystać do woli.
Deser robi się szybko i potem szybko znika, zapewniam.
Serniczki w pucharkach z figami.
- 250 g mascarpone
- 150 g naturalnego skyra
- 1 łyżki syropu z agawy
- sok z 1/2 limonki
- skórka z 1/2 limonki
Dodatkowo:
- 4 świeże figi
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka syropu z agawy
Dodatkowo:
- 2 figi
- 4 ulubione ciasteczka - u mnie owsiane
- cukier puder do posypania
- Figi dobrze umyłam i pokroiłam na ósemki.
- Na patelni rozgrzałam masło i wrzuciłam figi.
- Smażyłam aż się rozpadły, wtedy wlałam ocet i syrop i smażyłam aż sos zgęstniał.
- Mascarpone wymieszałam ze skyrem i syropem z agawy.
- Dodałam także skórkę otartą z wyszorowanej limonki oraz sok z limonki.
- Zmiksowałam na gładki krem.
- Na dno pucharków połamałam po ciasteczku, wyłożyłam ser a na wierzch wylałam figi.
- Potem jeszcze ułożyłam ósemki świeżych fig i posypałam cukrem pudrem.
- Wstawiłam deser do lodówki na godzinę
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.