Dziś mam chlebek na drożdżach, na mące żytniej zakwaszonej zsiadłym mlekiem lub maślanką.
Chleb ma zwarty i sprężysty miąższ, chrupiącą skórkę, jest wyśmienity.
Łatwy do przygotowania, polecam domowe pieczywo na wszelakie okazję.
Zakopiański chleb.
Zaczyn kwaso - podmłoda:
- 250 g mąki żytniej typ 720
- 200 g zsiadłego mleka ew. maślanki
- 2 g drożdży instant
Ciasto właściwe:
- cały zaczyn
- 250 g mąki pszennej typ 750
- 120 g zsiadłego mleka
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki kminku
- W misce wymieszałam zsiadłe mleko z drożdżami, dodałam mąkę, wymieszałam ponownie.
- Miskę nakryłam folią i odstawiłam na blacie kuchennym na min. 8 godzin, nawet do 10 godzin.
Przygotowanie chleba:
- Do misy robota dodałam cały zaczyn i resztę składników, oprócz kminku i mieszałam wyrabiając mieszadłem hakowym przez 12 minut.
- Odstawiłam aby ciasto odpoczęło przez 20 minut.
- Potem wyjęłam ciasto z miski, uformowałam kulę bez zagniatania, obsypałam ją z wierzchu kminkiem i odstawiłam w koszyku rozrostowym wysypanym mąką ryżową do wyrastania na ok. 50 - 60 minut.
- Po wyrośnięciu ciasto nacięłam i piekłam w zaparowanym piekarniku w temperaturze 220 C z opcją grzania góra/dół przez 5 minut.
- Potem zmniejszyłam temperaturę do 190 C i piekłam jeszcze 25 minut.
- Aby zaparować piekarnik wystarczy spryskać jego wnętrze po osiągnięciu temperatury a przed włożeniem chleba wodą ze spryskiwacza lub wrzucić kilka kostek lodu na blaszkę.
- Można chleb upiec w garnku żeliwnym i wówczas należy najpierw nagrzać garnek i włożyć do niego chleb i piec w 220 C przez 15 minut z pokrywką i w 190 C 30 minut bez pokrywki.
- Upieczony chleb studziłam na kratce.
"Podróże małe i duże"
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.