Talerza dobrego barszczu o każdej porze roku nie odmówię.
Taki kremowy, pikantny i wyrazisty barszczyk z białą kiełbasą jest pyszny na Wielkanoc ale i o każdej innej porze roku smakuje wyśmienicie.
Jadacie taki czy inaczej gotujecie?
Barszcz zabielany.
- 4 małe białe surowe kiełbaski
- 500 ml wody
- 1 marchew
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 ziarenka pieprzu
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula opalana
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 100 ml śmietanki 30 %
- kiełki do dekoracji
Zakwas pszenny na barszcz:
- 1/2 szklanki zakwasu pszennego
- 100 g wody
- 50 g mąki pszennej T 650
- Zakwas wymieszałam z wodą i mąką w słoiczku, przykryłam gazą i odstawiłam na 24 godziny aby się ukwasił.
Przygotowanie barszczu:
- Kiełbaski białe zalałam wodą i doprowadziłam do wrzenia, wyłączyłam ogień i pod przykryciem parzyłam kiełbasę 10 minut.
- Potem wyjęłam kiełbaski z garnka.
- Marchew pokroiłam w kostkę.
- Cebulę opaliłam nad ogniem tak jak do rosołu.
- Do garnka włożyłam liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, cały ząbek czosnku, wsypałam łyżeczkę soli, dodałam opaloną cebulę i gotowałam 10 minut aż marchew zmiękła.
- Kiełbasę pokroiłam w plastry i wrzuciłam do garnka.
- Wlałam zakwas, zagotowałam.
- Na koniec wlałam zahartowaną barszczem śmietankę i ponownie zagotowałam.
- Doprawiłam jeśli trzeba solą i dodałam świeżo mielony czarny pieprz.
- Na talerzu posypałam kiełkami.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.